Sverige nach la France

27 september, 2020 at 10:50

Sverige är faktiskt väldigt vackert, även i en tropisk och global jämförelse. Och….för er som har synpunkter på klimatet…man svettas inte! Det uppskattas oerhört av besättningen på landbacken.

Sedan är det ju fantastiskt kul att träffa klanen med alla dessa barn, barnbarn och “bonusbarn”. Zoe roas av att mata ankorna i väggahamnen och lär sig allt om sniglar.

Även en sensomrig promenad runt långasjön bjuder på härliga vyer och med detta trevliga sällskapet så blir det extra fint.

Inte riktigt skarp men ändå väldigt fin bild. Vilket synk!

Det gäller ju att passa på och träffa så många nära och kära som möjligt. Tur att barnen kommer på helgen och att det finns vänner som jobbar mest på helgen. Campingägarna på Öland, ja visst.

I samband med besöket på Stenåsa Camping inleder besättningen sin modellkarriär, med modellkontrakt och allt. Någonstans på en reklamfilm om Ölands turistnäring kan ni se två gestalter cykla till havet i en magisk soluppgång i dimman. Det är dom här kändisarna det!

Magiskt ljus…. men det var mycket kallare än vad reklamarna vill ge sken av. Det krävdes yllestrumpor på dom där iskalla fötterna efteråt för att förebygga covid.

Hur ska man nu ta sig till St. Nazaire eller kanske Gibraltar. Flyg med alla dessa regleringar och möjlig karantän lockar inte alls. Vi köper en bil helt enkelt… Som av en tillfällighet så finns det en bil över i klanen. Den ska egentligen gå över i ägandet till dottern, men hon vill helst inte ha den över vintern på grund av dyr parkering och litet behov av bil just då. Det passar ju helt perfekt! 1st mate köper bilen, besättningen kör den till båten, använder den under vintern då båten kommer att ligga rätt så still och sedan till våren kommer något barn eller liknande och hälsar på och kör hem bilen. Densamma kan sedan gå över i dotterns ägo. Enkelt!

Efter nogrann granskning av alla covid regler beslutas att ta så få gränsövergångar som möjligt och att undvika Belgien, Holland och Luxemburg. Det låter som om Frankrike är lite kinkigt med dom länderna. Och så lägger vi rutten långt ifrån alla covid hotspots. Ingen befolkad del av Tyskland och inget Paris. Lets go!

Ingen kontroll mellan Sverige och Danmark och ingen kontroll på väg in till Tyskland. Hmmm

Kör man rätt vägar så är Tyskland faktiskt ganska folktomt. Mest bönder och kossor och stora fyrkantiga fält. Här är det lätt att hitta ett covid säkert ställe att övernatta på också. “LandLust im Gartengästhaus” bei Detlef. Bara kossor till grannar. Hur mysigt som hellst!

https://www.airbnb.se/rooms/33710084?s=67&unique_share_id=87d1f0e8-ae5c-40f4-838a-7a53c74dfccc

Nästa anhalt blir “Zimmer im alten Gutshof, Pferdestall” hos Catja. Här bor man i den gamla häst-knekt kammaren uppe på stallet med ett fönster rätt ner till hästarna så man lätt kan hålla koll på dom. Catja är arkitekt och har lyckats väl med inredningsdetaljerna. Kul att sova till hästarnas frustande.

https://www.airbnb.se/rooms/14131425?s=67&unique_share_id=0b255021-34fc-49b7-9830-9f55bfff9548

Lite mer spännande är det ju, hur det skall gå vid den franska gränsen. Inte en kotte som kontrollerar någonting överhuvud taget där heller. Det var faktiskt lite oförväntat!

I “Studio renové y equipé 2 personnes Le canardeau” uppe på garaget är det skinande rent och välorganiserat. Även här får värden 5 stjärnor på allt.

https://www.airbnb.se/rooms/43827686?s=67&unique_share_id=9e3b9b9d-de15-48e0-bce1-5af7c2411eb1

Avseende pandemi strategi och hantering kan vi ge en liten rapport så långt. Observationsstudien är liten men intressant. I Sverige håller man avstånd, 2 meter. Folk rör sig som om dom hade omvända magneter inbyggda. Fascinerande att se. En bra observationspunkt är “Klockans Grill” vid sjukhuset. Stå i kö, beställa och vänta på sin mat på ett begränsat utrymme mellan husen leder till en intressant dans. Men …det hålls avstånd.

I Tyskland bär man mask i affärer, det finns tydliga markeringar på golvet och folk håller avstånd.

I Frankrike bär nästan alla mask hela tiden, även när dom går runt utomhus där det knappt finns en annan människa i närheten men sedan sitter dom och knör ihop sig på en liten Creperie och kindpussas som hälsning. Det rekommenderade avståndet som bör hållas är här krympt till 1 meter. Hmmm. Vi skall nog öva på frasen: “S’il vous plait, gardes tes distance”

Men ack så fransk och pittoresk och historisk den franska landsbygden är. Slottsruiner avlöses av gamla vindlande byar med ännu äldre vakttorn och borgmurar.

Murgröna och vinrankor växer överallt på hus och murar. Så fint!

Vägen leder genom dom minst befolkade delarna av landet och gärna längs med någon flod. Det finns mycket att se och beundra. Övernattningen här blir ytterligare en upplevelse. “Maison au calme de Morvan” ligger uppe på en kulle i minsta lilla byn, direkt brevid kyrkan och auberget ligger bara runt hörnet. Frederic pratar ingen engelska “what so ever” men han har en förkärlek för höns, både IRL och avbildade i någon form. Så denna natt går i hönsens tecken.

https://www.airbnb.se/rooms/43633952?s=67&unique_share_id=7922daf5-33e4-4801-af8e-f848d8158541

Här hittar vi till och med en riktig “Gorge” med vattenfall och allt. Nästan som New Zealand, ju!

Och så anpassas maten till omgivningen så klart. Första steget är en ost, en baguette och chroissant chocolate som efterrätt. Mums fillibabba!

Lite längre västerut hamnar vi i Loire dalen. Här byggde ju olika kungligheter och andra förnäma människor sina lustslott för länge sedan. Så en slottsvisit pressas in i resplanen. Ojojoj. Man fattar ju att det blev revolution till slut. Dom byggde sånt här och levde i överflöd och resten svalt.

Besättningen gillar nog den gamla kvarnen som stod här från början, bäst.

Hos Marie mellan kyrkan och bageriet “Le maison de Marie” är sista anhalten innan Atlanten. Ett helt fantastiskt litet ställe med roliga detaljer och trevlig värd som lämnar en helt gudomlig hemmagjort flaska äppelmust för oss att inmundiga. Kan ni tänka er skepparens nöjda min….

https://www.airbnb.se/rooms/19521818?s=67&unique_share_id=604a895f-0f09-4598-8221-d13080abf93b

I paritet med alla dessa slott behöver standarden på middagen höjas. Tre ostar, lokala druvor och en liten confiture till baguetten.

Visste ni att Leonardo da Vinci har tillbringat sina sista levnadsår här i ett slott i Loire dalen? Nej, vi hade ingen aning heller. Men kul att besöka hans studio med ritningar och prototyper av ett flertal uppfinningar.

Ja…och så ett ännu äldre slott. Pampigt, eller hur?

Nu bor vi här under tallarna, i “Petite bourrine au milieu des pins” och väntar att vårt hem skall komma fram.

https://www.airbnb.se/rooms/45408332?s=67&unique_share_id=8f1bfd54-fa81-4d5d-b19f-ac7bbe9d94ae

Det blir inget stop i Gibraltar, fick vi vet för någon dag sedan. Så det får bli en höst och vinter i Asterix och Obelix land.