Livet i skjulet

3 januari, 2021 at 19:02

Chantier Naval Infinity, Parun, Bretagne, Frankrike

Det blir både jul och nyår här i skjulet. Det märks egentligen bara på att dom som jobbar på varvet har semester och att dom få, som trots högtider, bor på sina båtar samlas i “kabyssen” och delar en bit mat och lite prat.

Vädret börjar bli lite mera vintrigt med någon enstaka minusgrad någon gång på natten men fåglarna kvittrar som om det vore vår och det blommar både ginst, camelior och lite annat smått och gott trots den sena månaden.

Auray, nedan, är numera vår närmaste stad. Den är säkert jättetrevlig att besöka utan en pågående pandemi. Massa gamla hus och trånga gränder i en flodkrök. En borg och en liten, liten hamn.

Här nedan ser ni ett typiskt lokalt sätt att parkera sin båt. Man undrar ju hur det går till att den står upp….

En av dom omtalade promenaderna leder genom en skog som man nog utan överdrift kan kalla mossig. Häftigt!

Men mest är det båtprojekt som sysselsätter manskapet. Innertak med isolering skall sättas tillbaka utan att få stenlunga och smula ner hela världen. Usch!

Och i sittbrunnen börjar det faktiskt arta sig. Bara en ruta är kvar under torkning. Alla andra kan mallas och treadmaster mattor förberedas. Men hur får man raka linjer på mönstret i en båt där allt är krokigt? Det hade skepparen redan tänkt på och införskaffat en laser. Så nu är det raka led och mönsterpassning….

Men hur går det med däcket undrar ni kanske. Värmeslingorna kom ju fram till slut, som julklapp, tack tomten, och har således varit “in action” sedan den 25:e typ. Första mätningen, som genomfördes den 27:e, (vi skulle ju mäta torsdagar och söndagar) visade enbart högre värden än innan. Ajaj så nedslående! Mätgrejen är såklart kalibrerad på någon standard temperatur och blir det varmare så blir det högre värden, tror vi. Så beslutet blev att inte mäta på en hel vecka. Spännande! Idag var den stora dagen…. Vad tror ni? Blev det bättre den här gången? Jaaavisst! Hurra! Excellarket visar en 8% och 11% -ig nedgång av fukthalten. 8% babord och 11% styrbord. Det är alltså inte helt galet det vi håller på med…vad skönt!

Fortsättning följer….