På torken…

19 december, 2020 at 17:07

Chantier Naval Infinity, Le Parun, Bretagne, France

Om någon där hemma i Svea Rike tycker att båtarna står tätt på en svensk uppläggningsplats….. välkommen till Bretagne i så fall. Är det något dom är bra på här är det verkligen att knö. Ingen millimeter lämnas utan användning. Helt otroligt! Och dom allra flesta båtarna stöttas av stockar, kapade på plats till rätt längd. Billigt och bra.

Hur går det med det där förbaskade däcket undrar kanske den uppmärksamme läsaren. Jo då, tack, det går nog åt rätt håll … tror vi.

Från det här tillståndet här nedan….

… till det här tillståndet här nedan, har det slipats och och fixats en hel del. Slipar man rent så hittar man också fler hål, har vi lärt oss. Så fler hål har det blivit. Bra va?

Det här börjar väl se lite avancerat ut kan man ju tycka. Klibbig tejp runt alltihopa och plastfolie uppepå. Utan några som helst veck i kanterna som leder till läckor, såklart. Inte alls lätt, men man blir bättre på det om man övar.

Men det kan inte bara läcka genom veck i tejpskarven utan även genom något hål som går igenom hela alltihopa och drar luft underifrån. Det är lite pilligt att hitta dom där sista små läckorna.

Och här är då den viktigaste delen, “the sucker” eller lite tråkigare, vakuumpumpen. Den suger ut all luft så det blir vakuum under plasten, vill säga i däcket och det fiffiga är att saker och ting torkar lättare i vakuum. Lite värme på det så skall det nog gå att få den där fukten att ge sig iväg. Tack Polyestershoppen.nl för en enastående kvick leverans av allt nödvändigt material.

Så sammanfattningsvis så kan vi ana ljuset i tunneln… tror vi…kanske…

Mellan arbetspassen i snickarbyxor och knäskydd unnar sig besättningen små utflykter i närområdet. Fina gamla kyrkor …

vid små vackra porlande bäckar skänker lite lugn och tillförsikt.

Stigarna runt Golf du Morbihan i vårt omedelbara grannskap är alltid trevliga. Hur många båtar finns det egentligen i detta landet?

Sedan några dagar får vi återigen röra oss fritt, utan begränsningar på tid eller km från hemmet. Restauranger och barer är fortsatt stängda men naturen är öppen. Quiberon ligger ett stycke bort, en lång halvö med massa vild kust. Häftiga vågor och ett trolskt “skagen ljus” är belöningen.

God Jul på er alla, trots allt….