Kort lägesrapport från sydostasien

23 augusti, 2020 at 15:30

Här är det muslimskt nyår “Awal Muharram”, en långhelg som nog är viktig. Resorten har många inhemska gäster av alla dess slag som verkar vilja njuta av ledigheten, torsdag till söndag eller kanske måndag för vissa.

Vi har fått lite olika nya erbjudanden av våra fraktbolag. Den ena säger att dom kanske kan fixa en båt från Port Klang, vilket är halva malakka sundet ner, till avlastning i östra Turkiet, nära Aleppo i Syrien eller i Alexandria i Egypten. Jahaaaaa… Vid närmare undersökning har vi för närvarande inte en chans att ta oss in till Alexandria. Östra Turkiet låter ju inte så farligt men ska man ta sig till EU så ligger det där “lilla” kriget mellan Grekland och Turkiet, angående gas och oljefyndigheter på vägen. Inte riktigt lockande att segla förbi grekiska och franska “war ships” som bråkar med turkiska borrfartyg. Nja…

Det andra bolaget meddelade just att deras fartyg, som var tänkt att stanna i Genua, inte kommer att stanna i medelhavet överhuvudtaget….utan på den franska biskayakusten och vid norka västkusten…i oktober. Känns ju inte heller så fruktansvårt lockande vid närmare eftertanke….

Mest sannoligt blir det inget av någon av dessa förslag så då är det ju inte så mycket att fundera över…. vi får nog veta lite mer i veckan.

Samtidigt väntar hela nationen Malaysia på att premiärministern skall göra ett statement om MCO, förlängning eller ej? Tidningsartiklar i den statstyrda tidningen beskriver nya kluster som behöver bekämpas och hälsoministern råder att MCO skall förlängas. Det är en vecka kvar på denna pågående MCO så det är på tiden att informera kan tyckas. Spännande värre….

Hur gör grannländerna?

Indonesien inklusive Bali har beslutat att hålla gränsen stängd året ut…

Thailand funderar på att öppna för långvariga turister från 1. oktober. Då skall man vara i ett karantänhotell i 14 dagar varefter man får röra sig fritt i Phuket. Man måste stanna i minst 30 dagar. Vill man resa till en annan del av Thailand får man snällt karantäna sig en gång till i 7 dagar på anvisat hotell. Hmmmm….

Våra myror blir faktiskt allt färre…

Samtidigt har lite olika slags fåglar intagit fördäcket och masten. Ett förälskat par pyttefåglar vill gärna bygga bo under vår radar. Lyckas dom så är det ju inte så bra och lyckas dom inte så innebär det att dom strör småkvistar och gräs över båten i helt sjuka mängder.

Den lite större hägerliknande vännen gillar att sitta på grabbräcket vid masten och han har en matsmältning som inte går av för hackor. I syfte att göra platsen lite mer otrevlig har vi installerat plastormar på själva räcket och några på fördäck. Först satte hen sig precis framför ormen på det lilla utrymmet som fanns just framför ormens huvud …. Nästa drag var att stretcha ut ormen så den täcker hela sittplatsen. Hen bara sitter mitt på ormen och sover…. Och här finns ju ändå en del giftiga ormar att vara rädd för som fågel, eller? OK då får det bli plastpåsar som knistrar och knastrar när man sätter fötterna där. Det var mera otrevligt verkar det som. Så just nu har hen flyttat någon annanstans för nattsömn och matsmältning och bobygget under radarn är avbrutet.

För några dagar sedan har vi firat 5 månader på Rebak Marina…. kan det ha ett samband med fåglarnas beteende?