Ett skepp kommer lastat…?

8 augusti, 2020 at 10:10

NEJ! Inte den här gången heller.

Blev ni lite förhoppningsfulla nu när ni läste rubriken? Ja det blir vi också varje gång P&M presenterar en ny lösning. Och så blir det antiklimax någon vecka senare när dom inte får till affären.

Jag har väntat med att skriva ett nytt inlägg i förhoppningen att kunna berätta en rolig nyhet men nu får det nog bli ett inlägg utan roliga nyheter.

Först var det fraktskeppet som skulle gå genom Röda Havet till Genua. Vi var ju redan i Italien i tankarna och åt pizza och pasta, läste på om Covid reglerna, vinterhamnar och vilka flyg. Och så blir det nobben.

Senaste veckorna hade dom ett skepp på kroken som skepparen blev riktigt lyrisk över. En holländare med hög kompetens och skicklighet där Carpe Mare troligtvis skulle få stå mera skyddat. Dom har ett float on float off koncept så frakten står nere, bakom en vägg. Den skulle visserligen gå runt Afrikas udde och upp till Tarragona eller Pireus så resan för Carpe Mare skulle ta 10 veckor. Piraeus i september låter ju inte helt fel. Var kan man övervintra däromkring och hur ser reglerna ut för svenskar som kommer flygandes från Malaysia? Dom ville ha mått och bilder på rigg och köl. Då tror man ju att det är nära nu…. Men även här gick affären åt fanders.

Det som är mest frustrerande är att informationen och kommunikationen från P&M är urusel genom hela förloppet. Svammel och dimridåer. Många välformulerade mail har det blivit härifrån. Nästan så att det känns som ett halvtidsarbete.

Igår pratade dom om ett sista försök med ett fraktskepp som heter Maria som kanske kanske kan lasta i månadsskiftet. Det datumet ligger utanför vårt ursprungliga shipping window och tillhörande 30 dagars delay. Det innebär att vi samtidigt skall tala om att vi visst är intresserade men att vi trots allt inte säger ja till ett nytt shipping window för annars är vi fast i deras kontrakt till slutet av september. Vi vet inte ens om vi tillåts vara kvar i landet tills dess.

Plan B eller C eller D eller vad det nu är består av en mikroskopisk möjlighet att konkurrenten Sevenstar låter sig övertalas till att stanna i Malaysia och lasta oss. Dom har ett fraktskepp och 9 båtar att lasta i Phuket men vet fortfarande inte om dom släpps in där. Vi får i alla fall säkerligen inte komma in i Thailand. Gränserna är väldigt stängda i denna ändan av världen.

Ja ni fattar….nog med gnäll.

Våra båtgrannar tunnas ut allt mer. Dom lägger upp båten och flyger hem till olika delar av världen. Tyvärr är det dock så att dom troligtvis inte kommer att släppas in i Malaysia igen på ganska länge. På tidningsartiklar och dylikt får man intrycket att Malaysia skall följa Australiens och New Zealands exempel och hålla gränserna stängda för allt onödigt tills ett vaccin finns på plats. Det är också orsaken till att vi inte gärna vill lämna landet utan vårt hem, Carpe Mare. En och annan Autraliensare planerar för en seglats hem, innebärande många veckor utan möjlighet till landfall pga av Covid. Problemet är att dom förmodligen behöver fylla på med diesel någonstans och det är inget självklarhet i dessa tider.

För att inte bli galna av allt detta ovissa och motsägelsefulla ägnar vi en del tid åt fysisk aktivitet och inomhus båtprojekt. Varje morgon, med väldigt få undantag powerwalkas det nästan 5 km och varje eftermiddag simmas det några längder i poolen. Dynorna i salongen har fått en ny och fräsch baksida och nya halkskydd så dom ligger still. På en inköpsrunda hittade skepparen ett prisvärt tyg som nu har blivit lätt avtagbara och tvättbara överdrag till alla dessa dynor i en trevlig färg på köpet. Lite fräscha kuddöverdrag på det och voila! Så snyggt och så handfast och beräkneligt….

Den andra kampen, utöver den med P&M, är den med familjen myra. Den bor någonstans i något skrymsel och mumsar på allt som inte är hermetiskt förslutet. Fällor gjorda av borsyra och honung skall, enligt google, vara en effektiv metod. Och visst kommer dom om gottar sig vid lilla matstället men inte f*n blir dom färre. Dom är mest ute och ränner på natten så den som går och kissar måste också göra en myrobservation. Vart går dom när dom är mätta? Nästa dag inleds sedan en sprayattack mot det området…. Vem vinner tror ni?

Trots allt gnäll är vi ju faktiskt på en väldigt bra plats. Det är fortsatt inget Covid fall alls på Langkawi och Malaysia i stort lyckas hålla smittan nere väldigt effektivt. Mask är numera obligatoriskt på offentliga platser där avstånd inte kan hållas men annars fungerar det mesta. Det finns inga orkaner att oroa sig för och marinan är säker och hyfsat prisvärd. Den allmänna tron är att MCO kommer att förlängas i ytterligare några månader, vilket visserligen innebär stängda gränser men också att vi får stanna här. Information från regeringen om detta kommer förmodligen i mitten, slutet på augusti.