Att installera värmare med ACn på fullt blås?

21 juni, 2020 at 08:20

Det finns egentligen inget väsentligt nytt avseende Carpe Mares eller besättningens färd närmare hemmavatten. Det av fraktbolaget utpekade cargoskeppet är i skrivande stund på väg till Sydkorea. Det skall vara i Hong Kong 25-30/6 och hos oss 5-20/7. Så vi är fortfarande fulla av tillförsikt. Det kan ju faktiskt gå…. Om det efter Sydkorea, vänder nosen åt Hong Kong hållet vill säga. Man måste ha lite spänning i livet.

Malaysiska regeringen har fortfarande inte kungjort något officiellt och tydligt om villkoren för strandade turister med utgånget visum och det kommer rapporter från andra sådana om att man har blivit kontrollerad av polisen och fått höra att man måste lämna landet eller blivit nekad att flyga inrikes. Välkommen till Malaysia….

Ni kanske undrar hur det fungerar här under RMCO. Allt är öppet, i stort sett. Vissa närkontakt sporter är förbjudna, likaså bad i pool, Karaoke-barer och massage. När vi går och handlar är det först den lilla färjan över till stor-ön Langkawi. Båten får nu ta fullt passagerarantal men alla måste bära munskydd. Det vanliga är att man bokar en bil av Mr Din via Whatsapp. Han skriver då ett registreringsnummer tillbaka. Bildörren är olåst och nyckeln ligger under fotmattan. När man är färdig så lämnar man 50 RM plus nyckeln under mattan och stänger dörren. Försäkringar och kontrakt och sånt, det är för amatörer…

Vill man gå in i en affär, oberoende vad för sort, måste man först och främst ha munskydd på. Sedan blir tempen mätt i pannan och man skriver in sitt namn, telnr, temp och tid i en tabell. Sprita händerna och sedan är man “good to go”. Vissa affärer har en app som man skall skanna i stället, men den krånglar och tar ännu längre tid än skrivandet. I klädaffärer får man ofta inte prova saker. Man går inte bara ut och “lust” shoppar kan man väl säga….

Som tur är har vi sysselsättningen tryggad på Carpe Mare. Det kom ju paket till slut, eller hur. Där finns bland annat ny ljudisolering till motor-rummet och en värmare.

Skepparen hade redan innan klurat, ritat ritningar och mekat runt med allt som redan fanns till hands men nu kan projektet färdigställas på riktigt. Här är huvudbeståndsdelen liggandes i en av kojerna. Den skall sedan “bara” installeras nere i motor-rummet och kopplas ihop med allt annat där nere.

Han kan vara lite överallt när han håller på på detta viset. Och så tar han fläkten med sig för att överleva i värmen, vilket gör att resten av båten blir varm och go.

Den gamla ljudisoleringen, som inte var så gammal faktiskt, löste upp sig i smulor och till en gäggig massa. Usch! Den nya är av en annan sort och har en mycket vacker silvrig yta. Kul projekt för den otekniske i familjen. Riva ut allt gammalt äckligt och mät och skär och sätt dit nytt. Se så fint det blir med kant-tejp och allt :-))

Ja, och ni som har båt vet ju hur roligt det är att bo mitt i projektet. Mycket grejer blir det som dras fram. Men det är bra att ha sysselsättning för både kropp och knopp i dessa tider.

Och när det ser ut såhär så säger den lilla hemelektrikern “nu är det strax klart”….

Ute är det 32 grader och 80-90 % luftfuktighet, så man sitter mest inne med ACn på. Att göra något som inte ens är det minsta kroppsligt ansträngande, ute i solen, för med sig minst ett par liters vätskeförlust. Det är rätt anmärkningsvärt att lära sig var man allt har svettkörtlar…..Så det skall faktiskt bli skönt med lite kyla, trot eller ej…

I brist på andra skandinaver i omnejd så ställs midsommar helt enkelt in. Resort restaurangen lockar med italiensk afton så det får ersätta snapsen och sillen. Den indiska kocken, som är mycket duktig på indiskt och annan asiatisk kryddning, är inte i samma klass när det gäller italienska smaker. Så vi sitter i Malaysia och drömmer om Italien….