Fortfarande Corontän

2 maj, 2020 at 07:31

För tre veckor sedan när jag skrev sist, var det påsk. Påsk-kyckling munskydden satt på och det här glada gänget från marinan vandrade runt, önskade glad påsk och delade ut cross buns. En i Australien traditionsenlig påskbakelse. Lite som en semla fast utan allt gottigt i.

Viktigare för den muslimska delen av den inhemska befolkningen är att Ramadan har inletts den 23 april. Vi har inte fattat alla regler som är förknippade med det och det blir inte lättare att fatta när det blandas ihop med pandemi regler. Ramadanen varar i alla fall till den 23 maj och avslutas traditionsenligt med en stor familjesammankomst med massa mat och kramkalas. Det senaste är såklart den malaysiska regeringen och hälsovårdsmyndigheten inte så angelägna att tillåta. Så just nu är vi i fas 3 av MCO till och med den 12. maj. Det förlängs varje gång med 14 dagar. Så ni kan själva räkna ut att det med största sannolikhet kommer att förlängas en gång till så att det täcker kramkalaset. Vi är med andra ord beredda på att corontäna här till slutet av maj.

Vädret börjar visa sig från sin blöta sida med närmast dagliga kvällsregn. Ibland med rejäla åskväder och vind, ibland bara ett rekorderligt ösregn.

Jo jag vet….vår indonesiska ankarbelysning sitter fortfarande uppe… Vi har inte hunnit plocka ner den 🙂

Regnet testar Carpe Mares vattentäthet och uppdagar en och annan liten läcka runt fönstren. Skepparen kletar med allvarlig min och vipps så är det tätt igen.

Den nya ack så snygga stack sacken för storseglet visar sig ha mycket bra vattensamlande egenskaper. Efter varje regn ligger där ett badkar av vatten i vecken. Så nu testas olika åtgärder. Hänga på sidan som i bilden går sådär. Så nu skall kicken pillas bort så bommen kan hänga ner och vattnet rinna ut. Få se hur det går.

Symaskinen har jobbat i olika material nästan dagligen. Det är en riktigt bra karantän sysselsättning och det blir massa bra grejer också. Emellanåt skall den dock ha lite smörj.

Nya mörkläggningsgardiner och småfönster gardiner….

Ett nytt solskydd över fönstret i sprayhodden….Bra att ha massa tygrester med sig på långsegling.

Earthday firades här med insamling av skräp. I samband med morgonpromenaden hämtar man en sopsäck och sedan fyller man den under rundan. Känns bra…

Familjen Makak återtar allt eftersom, mer och mer terräng på ön. Familjefadern kan ibland bli riktigt otrevlig och inte alls bry sig om den fysiska distansen. Syskonen är desto roligare när dom håller tillbaka varandra i svansen för att komma först upp i palmen.

Mammorna är som alltid coola och lugna och håller på med något viktigt…

And the arty one…

Valborgsafton på makak vis

Även den övriga djurvärlden njuter av bristen på människor i omlopp. Den här kallas enligt seglarvänner för Windex bird. Haha.

Hornbillarna är häftiga och poserar numera överallt.

Och dom stora ödlorna badar tillsammans med oss andra på stranden

Coronaläget i Malaysia är väldigt bra eller vad man nu skall säga. Det är väldigt få fall per dag och nästan inga dödsfall längre. Stora delar av landet har klarerats som gröna zoner där ingen ny har insjuknat på 14 dagar. Men hur kommer det att slå i Afrika, vid röda havet, och länderna vi skall förbi och igenom om en 9-10 månader? Är befolkningen där så pass ung i genomsnitt att dom inte blir särskilt sjuka eller blir det total katastrof? Kommer det att bli en andra våg, här, där det blev så lite spridning och där, där det inte finns testkapacitet och sjukvård. Vad händer när vårt visum går ut? Ingen som vet, ingen som vet…. Skall man överväga att frakta Carpe Mare genom Röda havet till medelhavet? Hur går det i så fall att flyga dit om ett par månader? (för man får inte åka med på fraktbåten) Ingen som vet, ingen som vet… Det sitter vi och funderar över. En del kommer nog att klarna under maj månad. Så vi övar oss i tålamod och i att inte ha kontroll.

Så här såg det i alla fall ut för 4 år sedan, den 1. maj 2016. Det var tider det…

Så här ser det ut nu 1. maj 2020. Det kunde ju vara värre…