Corontän

11 april, 2020 at 06:31

Här ligger vi i “corontän” eller “lock down” eller MCO (movement control order) sedan den 18. mars. Snart 4 veckor. Tanken från början var att stanna här i Rebak Marina utanför Langkawi i en vecka eller så. Här är trevligt, det finns en fin pool med en mysig gemenskap långseglare emellan. Ett sånt ställe där man kan lyxa till livet lite, en stund. Sedan skulle vi ta oss vidare söderut till Penang och slutligen Pangkor. Där är det tänkt att ta upp Carpe Mare för byte av däck och lite annat smått och gott. Vårt Visum för Malaysia varar 3 månader. När det går ut var tanken att resa lite hit och dit över land i närområdet och sen komma tillbaka med nya 90 dagar i Malaysia. Kanske inte så lätt längre..

Den 18. mars stängde Malaysia ner hela landet pga Corona epidemin vilket så klart förändrar våra förutsättningar. Marinan har officiellt stängt, enbart väsentliga delar underhålls. Kanadensiska vänner skulle bara snabbt måla botten för att sedan segla vidare mot Sydafrika, nu är båtliften i lock down. Den är inte väsentlig. Tji för det. Dom sitter i båten på uppläggningsplatsen i 30 graders värme och väntar på bättre tider. Som tur är kan man låna en AC….

Resorten som tillhör marinan är stängd, inklusive poolen och restaurangen. Den lilla seglar restaurangen Hard Dock Cafe har dock öppet för hämtmat eller “roomservice” som vi kallar det. Man beställer maten och får den levererad till båten i munskydd och latexhandskar. Inte illa….

Var man på en ankring, vid MCO:ns början så var det inte längre möjligt att komma in till en marina då marinan inte är tillåten att arbeta. Det finns naturligtvis dom som har hamnat mellan stolarna på väg från Thailand eller Indonesien som inte får klarera in längre men inte heller får vara i Malaysiskt vatten. Knepigt… Även dom som är här helt legalt men ligger för ankare har kontrollerats av Coastguarden och ses som suspekta. Enligt hörsägen får dom inte gå iland. Resultaten i verkligheten av en sådan krisåtgärd som MCO är inte alltid logiska och utförande organ, polis och militär, försöker mest följa order utan att vilja göra egna bedömningar. Så vi är ganska nöjda med vår marina på lilla ön utanför den lite större ön.

Som i många andra länder är det huvudsakligen storstäderna som är hårt drabbade av smittspridningen. Det är Kuala Lumpur också kallad KL och dom delarna av den Malaysiska halvön som gränsar till Singapore som har många fall. Här ute på hörnet av landet är det inte många som har rapporterats. Langkawi har enligt officiella sidor haft 4 fall, alla avslutade vid det här laget. Sant eller inte, det är oklart. Det känns dock som om Malaysias regering är öppen och modern i sin rapportering och i sina åtgärder. Thailand och Indonesien, dom närmaste grannarna känns lite mer ostrukturerat och oklart. Så mycket till det allmänna läget…

På oss själva går det så långt ingen nöd. Omgivningarna är vackra och dom få personal som är i tjänst bryr sig inte om vi går promenader och simmar en runda. Det är egentligen förbjudet och straffas med fängelse eller böter. Det bor ca 70-80 långseglare i marinan och på uppläggningsplatsen. Alla håller sig till social distansering och förhöjd handhygien. Sundownern intas av en del på stranden med 2 meter mellan stolarna och egen dryck. Många av dessa tillhör riskgruppen åldersmässigt och en del har sjukdomar som gör att dom är mer utsatta så det finns en hel del respekt och även rädsla i luften.

Igår annonserade regeringen att MCO:n förlängs ytterligare 2 veckor. Vissa lättnader för en del företag ingår i den här fasen men inget om att man får börja röra sig mellan Malaysias stater internt. Det behöver vi göra för att komma till Pangkor, med “port clearance” och hela faderullan. Beställda delar och material väntar på att bli skickade från Europa och vi vet inte vart de ska skickas. Klurigt värre…

Nåja under tiden måste man ju försöka njuta och göra lite nytta också. Djurvärlden på vår lilla ö uppskattar nog att resorten är stängd och resten sitter i sina båtar och häckar. Hornbillsarna är överallt och flaxar och kraxar. Dom är väldigt roliga när dom försöka spana in en lite mera noga. Först med höger öga sedan med vänster och kanske lite upp och ner också.

Även dom stora ödlorna har tagit tillbaka sitt revir. Den största är en återkommande gäst vid poolen och hen ignorerar “pool closed” skylten fullständigt. Nu är poolen tömd så hen får bada i havet som alla vi andra.

Men mest underhållande är ändock aporna. På morgonpromenaden passerar man tre makak-klaner. Dom har sina morgonrutiner, precis som vi, så man träffas ungefär på samma ställe. Är man lite sen så har familjen makak kommit lite längre, är man lite tidig så har dom inte kommit ur sängen.

I början var dom bara fina fotoobjekt men så småningom blir dom personligheter. Här nedan är den typiska familjen i karantän: farsan skäller på tonåringarna och morsan med lillen i släptåg försöker medla och lugna ner alla.

Kafferep hos damerna i familjen Makak.

Och så en småtting som ska rida på ryggen på mor sin. Han är väl för söt.

Våra makaker är “crabb eating makaks”. Så vid lågvatten fångar dom krabbor till frukost eller middag.

Han här väntar också på bättre tider som alla vi andra.

“Göra nytta” var det vi skulle göra också, just det.

Skepparen tar sig an vinscharna från insidan. Dom skall ju servas lite då och då. Det där då’et var ca 8 år sedan, så det kan väl vara dags…

Sju vinschar finns det att ta hand om, varje med alla dessa små delar. Ojojoj det håller honom sysselsatt. Där emellan sitter han framför AC:en och hämtar sig.

Vinscharna skall också få sig lite kläder så dom slipper vara så nakna och utsatta. Med tanke på förestående seglats genom ökenområden och sandstorm, känns det lite fiffigt. Dom får en liten krage på insidan så dom sitter stadigt och bra även om det blåser.

Även ankarspelet innehåller ju en vinsch, så att säga, så den skall också kläs. Dess former är ju som synes lite mera utmanande än en vanlig vinsch. Planering, mallning och färdigställning av denna manick drar viss risk för domestic violence med sig. Men visst blev den bra till slut…

Dynorna i sittbrunnen har slitna ytor som skall ersättas med nytt. Håller man väl på, så kan man ju lika gärna uppgradera funktionen också. Den ena dynan får en fällbar del så man kan sätta foten där utan att trampa på dynan.

Riktigt bra ju!

Ja och så kommer vi tillbaka till virus eländet. Här i Malaysia ska man nu bära mask på ställen där det kan bli lite trångt, mataffärer och sånt. Vanliga masker går så klart knappt och köpa så då får man helt enkelt sy sig en egen, eller tre.

Med detta vill vi, med kyckling-maskerna på, önska alla er där ute i världen en riktigt glad påsk.