Lite hit och dit

29 februari, 2020 at 11:43

När Carpe Mare har legat i Nai Harn några dagar så tar äventyrslustan över. Något nytt måste upptäckas. Koh Racha Yai ligger bara 10 Nm söder om Phuket. Det sägs vara mycket frekventerat av utflyktsbåtar under dagen men väldigt fint när dessa har lämnat ön. Och…jo visst, så är det. Vi kommer strax före lunch och mirakulöst finns det en ledig boj mitt i smeten. Höger och vänster, framför och bakom oss ligger, dykbåtar, fisketurbåtar, partykatamaraner och allt däremellan ihopraftade och kör skytteltrafik med sina gäster om dom inte ligger i vattnet och skvalpar. Mitt i alltihopa försiggår dykcertificering. Dykare dyker upp lite här och var och väntar på att bli upplockade av sina guider. Utöver detta kommer det speedboat efter speedboat och stjälper av sitt lass på stranden. Man behöver inte göra någonting själv, det räcker att sitta i sittbrunnen och titta sig omkring.

Framåt tretiden börjar det lätta lite och vid fem är vi nästan själva på ankringen och ön är tom. Några finresorter ligger på Koh Racha Yai med fantastiskt fina stränder och utsikter men dom är nästan tomma på folk. Så nu är det härligt att promenera runt på dom fina stigarna.

Där möter man lite oförväntade saker…. En sorts vattenbuffel som muar

Ett träd fullt med gungor….

Och mitt i skogen en rad ganska nya thai toaletter…oklart….

Nästa dag när det börjar tjockna till igen, lämnar vi detta spektakel.

Har ni sett den här nyheten innan? Bräda med foil och en halvstor “drake”. Han flyger runt bland båtarna som ett skållat troll. Skepparen blir lite sugen.

Mellan utfärderna till nya platser gräver skepparen ner sig i startmotorer, solpaneler, värmesystem och sånt som skall fixas med om en månad. En reserv startmotor skall finnas ombord vid färden genom röda havet har besättningen bestämt. För är det något man inte skall få just där, så är det motorhaveri. Solpanelsgarnityret skall utökas för att klara även svenska förhållanden så småningom och Carpe Mare skall få ett nytt genomarbetat värmesystem för den svenska miljön. Samtidigt införskaffas en liten AC för att överleva dom närmaste månaderna i regnperiodens Sydostasien. Lite schizofrent kan man tycka men sådan är långseglarens vardag.

Nästa lilla utflykt går till den östra sidan av Phuket och ett stycke upp i Pang Nga Bay. Koh Phanak, Koh Hong och Koh Yang. Scenariot är otroligt vackert och lite osannolikt. Det är mellan 10 och 4 meter djupt i princip överallt och dessa klippor bara tornar upp sig ur inget. Man behöver inte säga så mycket faktiskt, det är bara att njuta…

Ser ni lilla segelbåten där nere till vänster?

En del av dessa öar har genom erosion och andra krafter blivit som en schweizerost eller en grevé kanske man ska säga i Sverige. Det har bildats grottor och så småningom har en del av taken ramlat in så det har blivit en “hong”. På öarnas kanter har det bildats stalaktiter som hänger ner som en takås. Under dom här gigantiska hängande kalstensformationerna kör man med jollen och förundras.

Runt hörnet hittar man en liten ingång som det går att ta sig igenom med hjälp av årorna och lite skicklighet.

Där inne hittar man en “hong”. Ett stort “rum” med höga väggar och beroende på tidvattenståndet mer eller mindre vatten i. Fascinerande! Genom det lilla hålet kom vi in….

En annan omtalad attraktion är en ca 50 meter lång tunnel in till en hong. Vi kommer när dom sista paddlande turisterna kommer ut och varnas för att vattnet snart kommer vara slut i tunneln. Ingen dingefärd med andra ord. Det är dock några andra galningar som försöker gå igenom. Dom har ingen ficklampa men det har vi, så vi slår följe.

Ganska läskigt att vada genom knähög lera och upp till höfthögt vatten med oklart innehåll i mörker. Men vad gör man inte för lite äventyr.

Och vad hittar man på slutet av tunneln? En hong så klart.

Mitt i allt detta sitter vi klistrade vid nyheterna i mobilen. Det känns lite konstigt att hålla på med dessa profana små äventyr medans Covid-19 sprider sig över världen och börsen faller som en sten. Att hålla sig i båten känns bra just nu…