Phuket – Nai Harn och simmande ryssar

12 januari, 2020 at 09:46

Nu är Carpe Mare i Phuket eller mer specifikt i Ao Nai Harn. Det ligger längst ner på Phuket och verkar vara ett populärt ställe för seglare. Vattnet är äntligen klart och maneterna har i princip försvunnit helt. Här finns till och med en dingy-brygga att lägga jollen vid. Vilken lycka att slippa släpa jolle upp och ner för stranden.

Stranden är lite mer befolkad jämfört med Ko Lanta men det är väldigt mycket lugnare än Krabi med alla sina longtails. Stranden och byn här domineras av barnfamiljer men dom pratar inget skandinaviskt språk som på Ko Lanta. Här pratas det ryska….kanske lite lite italienska, schweizer deutsch och tyska…men övervägande ryska. Vi är förvånade över dessa turister här, som olikt alla övriga ställen vi har besökt, simmar runt här ute bland båtarna som om det inte vore långt alls. Dom crawlar långt från stranden från ena sidan bukten till den andra eller småsimmar tjattrandes med simkompisen, med hatt och solglasögon här ute bland båtarna. Av och till blir man lite orolig att någon av dom skall bli överkörd av en av båtarna som också kör runt på samma ställe, men, fingers crossed och ta i trä, det har hittills gott bra. Den ryska simundervisningen måste vara föredömlig. Att låna SUP (stand-upp-paddelboard) och försöka sig på stående paddling är också mycket populärt. Här är förkunskaperna helt tydligt mera bristfälliga än vid långsimningen och en och annan driver längre och längre iväg trots idoga paddelförsök. Men dom ger sig inte, vissa muttrar lite eller yttrar någon högljudd svordom men dom tar sig tillbaka till stranden. Ingen har behövt räddas hittills. På stranden joggas det och promeneras och leks med barnen. Ett motionerande folk. Respekt!

I övrigt ser det väl ut som det ska i Thailand. Små stånd med alla sorters mat, saronger och tingeltangel.

En och annan elefant….

Och segelflygare som förhoppningsvis inte fastnar i vindsnurran.

För besättningen på Carpe Mare gäller det att återhämta sig efter en månads kärt besök. Tvätt i stora lass, båtputs både inne och ute och några mindre projekt. När första tvättlasset är igångsatt vid tvättomaten raggas vi upp av en äldre tysk herre som har bott här sedan 30 år ungefär. Han undrar om vi behöver hjälp på något vis. Då vi dagen innan har misslyckats med att hitta en rostfritt stål gubbe är det naturligtvis första frågan. Tyskens granne, även han från Nurnberg, har rostfria grejer i poolen och vet vart man ska vända sig. Båda är inte riktigt hemma med google maps så vägbeskrivningen är komplicerad. Till slut tröttnar dom på att försöka förklara och skjutsar oss dit istället. Efter att tvätten är färdig och vi har fått en drink hemma hos den vänlige herren får vi till och med transport ner till båten med tvätt och allt. Härligt med hjälpsamma pensionärer!

Ja och så är solnedgången nästan alltid lika vacker….