A delightful little island och James Cook

12 juli, 2019 at 09:46

Den här årstiden börjar Knölvalarna komma till Australiens kust för att kalva men det är inte ofta man ser dom så här långt norrut och innanför revet. Men med lite tur och goda spejarögon …. Hon här nere är nog ganska sur på valskådarbåten. Hon breachar och slår med stjärtfenan så det sprutar stora fontäner. Alltid fantastiskt att se även om detta inte riktigt var på nära håll.

Nu börjar det bli dags att röra på sig norrut igen. Hope Island ligger en dagssegling bort. Det är en “delightful little island”, som våra engelsktalande vänner skulle säga. En båt lämnar, just när Carpe Mare tar en boj och så har vi ön för oss själva. Fantastiskt fin sand och vatten. Förmodligen inga krokodiler, hajar eller jellyfish. Besättningen vågar ett bad utan skyddsutrustning. Härligt!

I bakgrunden ståtar dom molntäckta bergen på fastlandet. Där är det regnskog kan man ju fatta när man ser detta.

Skepparen hittar en kokosnöt och visar sina söderhavskonster med macheten.

James Cook har ju förföljt oss länge nu…eller kanske vi honom…men här i Cooktown är han verkligen väldigt närvarande. Utanför stan ligger Endevour Reef där han gick på grund med sitt segelfartyg. Han lyckades halta in i flodmynningen vid Cooktown för att laga skadan. Här gjorde han bekantskap med traktens Aboriginer och när skeppet var lagat såg han, en väldigt klar dag med väldigt lågt vatten, från Grassy hills topp en passage ut genom revet. Och vad heter den tror ni…Cooks passage, javisst!

Här ankrar man upp i floden. Först måste man dock hitta vägen in till djuphålan där det finns tillräckligt med vatten även vid ebb. Carpe Mare får hjälp av en “local” som visar vägen och kör före. Han säger att det går nog med ert djup. Han sticker lika djupt och kommer förmodligen att riva upp lite lera från botten. Men det är ju bra för då muddrar han ju en liten kanal till oss. Det går bra och där nere ligger hon och svänger i tidvattnet. Ut kommer vi bara vid högvatten. Vid dinghyrampen varnas för krokodiler….

Han ser bekymrad ut Herr Cook….fågelbajs i håret är ju inte heller kul

Ett annat monument är “The Milbi Wall” som i bild och text, sammansatt av 500 kakelplattor, beskriver den aboriginska skapelseberättelsen.

I Cooktown bor 2500 personer, många krokodiler och så kommer det jättemånga sådana här turister till stan. Nej, inte cruiseships denna gången utan 4WD. Man kör riktig 4WD med bullbar, snorkel, höga däck och flera reservhjul och bilen är täckt med rött damm. Dom har nog varit uppe i Cape York och vänt. Det är “redig” camping det….

Här lämnar gasten skeppet och byter till buss som färdmedel. Med några dagar kvar tills flyget, är bussen som går längs kusten på dåliga vägar och en övernattning någonstans i ingenstans planerad. Tack för gott sällskap och gastande!

Carpe Mares nästa stopp är Lizard Island. Här ligger en superduperlyx resort och det skall finnas halvstora ödlor. Inte Iguanas utan mer som en vanlig ödla bara större. Dom är för snabba för att fastna på bild men dom finns här jag lovar. I creeken bor en “liten” krokodil, bara 7 fot (drygt 2 meter) men han är inte farlig. Öns baksida är väldigt vacker. En strand full med stora och små stenblock med häftiga formationer. Roligt att klättra längs med så man slipper gå tillbaka samma väg. Det liknar The Baths i BVI och Anse d’Argent på Seychellerna. Coolt!

Men mest spooky är gubben med hjärnan här nedan….

Efter Lizard island upphör civilisationen och internätet, fram till Thursday Island längst upp. Det skall blåsa mer än småspik i några dagar nu och Carpe Mare Crew väljer att gömma sig bakom Bathurst head över helgen. Vi hörs i Thursday Island.