Hur badar man i Cairns och hur ankrar man i revet….

7 juli, 2019 at 05:20

Modig, eller dumdristig, som besättningen på Carpe Mare är, testas en ankring bakom ett rev i ytterkanten av the Great Barrier Reef. In the outer reef. Nathan Reef får det bli. Det ser någotsånär vettigt ut mot vindriktningen. Man ser inte revet förrän man är ganska nära och man ankrar typ jättenära. Det blåser småspik och det är lågvatten, vilket innebär att vattnet kommer att stiga en sisådär 1,5-2 meter inatt. Då rullar nog vågorna obehindrat över alltihopa. Det får bli en snorkling längs kanten och sedan vidare till mer skyddade vatten. (Som ni ser skulle en drone sitta fint som leksak…)

Nästa ö ligger ganska många timmar bort så gasten får testa på nattsegling och uppankring i mörker i okänd vik. Där finns en boj att ta. Så bra! Fitzroy Island ligger inte långt från Cairns och turistbåtarna kör skytteltrafik. Vi tänker annorlunda och vänder kosan in till Cairns. Skall bli kul med lite stad. Cairns har 140 000 invånare och är den sista lite större staden på vägen norrut. Så det får bli lite bunkring och skepparen ränner runt till stadens chandleries som vanligt. Vin på dunk får inte säljas före klockan 16.00 och bara två dunkar per person över 25. Gasten får hjälpa till att “köpa ut”. I det muslimska Indonesien finns inga sundowner ingredienser att hitta så det gäller att fylla kölsvinet.

Ja och så var det ju frågan om bad. “Stranden” utanför Cairns Esplanad ser ut så här vid lågvatten och det varnas för krokodiler. Hmmmm…inte så lockande, eller hur?

Men har man en fantasifull stadsplanerare så löser man problemet med en kommunal infinitypool direkt vid esplanaden med blick över “havet”. Den har sandstrand på ena sidan och småbarnsbad i toppen, gräsmatta att sola på och en typisk australiensisk grill lite här och där runtomkring. Mycket mysigt!

På stan träffar man bland annat dom här små krabaterna. Dom hänger i mängder, tjattrandes upp och ner i ett jättestort träd. Söta va?

Bergen bakom Cairns är täckta med regnskog, vattenfall och lite av varje som är kul att upptäcka. Med hyrbil går därför färden först till Kuranda. Ett litet “hippiesamhälle” där invånarna har byggt upp en väldigt fin liten marknad. Vindlande gångar i flera nivåer med allt möjligt hantverk. Hit kan man också ta ett scenic tåg och linbanan tillbaka. Besättningen testar att spela Didgeridoo, det typiska aboriginska blåsinstrumentet. Man skall kort sagt låta som om man pruttar länge in i själva instrumentet, med munnen alltså. Det väcker viss munterhet…

Sedan blir det, som vanligt i den här familjen, vattenfall. Barron Falls mitt i regnskogen med förkastning. Mäktigt!

Han här nere, vi kallar honom för tyskfågeln pga färgerna, bor här och krafsar runt i undervegetationen. Herr och fru tyskfågel är ganska smarta och ganska lata. Dom krafsar ihop en hög med kompost att lägga äggen i och så behöver dom inte sitta där och häcka. Dom bara krattar bort lite eller lägger på lite beroende på temperaturen.

Davis Creek och Falls ligger bakom bergen och här är landskapet helt annorlunda, torrt och taggigt. Där fallet faller över kanten bildas en infinity pool som lockar till bad. Men det är ändå lite strömt, va? Njaa, vi badar väl där man skall bada istället. Lugnt och stilla ett stycke upp för creeken.

Rundresan avslutas med en liten kratersjö, Lake Eacham. Skyltar varnar för att här bor en sötvattenkrokodil som man inte skall bråka med. Nej, ingen risk! Dom här små vattensköldpaddorna behöver dock kanske se sig för så dom inte krockar med dilen.

Dessa gigantiska träd står vid sluttningen eller vattenkanten. Helt sjukt stora med massa stammar, rötter och strävpelare. Dom växer runt ett befintligt träd som stöd men överlever oftast sin värd. Kan hända värden dör av kvävning, jag vet inte.

Efter tre nätter i Cairns är besättningen redo för nya äventyr. Erfarenheten med Nathan Reef gör att skepparen letar efter något rev där det finns lite land i alla fall. Michaelmas Cay lever upp till den beskrivningen. Som synes på sjökortet nedan så sticker det upp en liten sandrevel som man ankrar bakom och den finns i alla fall till viss del kvar även vid högvatten.

Så här ser det ut. Det finns till och med en boj. Great!

Stora delar av reveln är fågelskydd. Olika Tärnor och Sulor häckar här och det är ett öronbedövande skränande. Biologilärar-gasten är glad.

Och tittar man lite närmare så har till och med fåglarna anammat det där med stingersuit….

Under och bakom Carpe Mare samlas det färgglada fiskar som gillar havregryn och tittar i kameran när dom simmar förbi.

På snorkelutflykten imponerar dom gigantiskt stora musslorna mest. Dom är en meter långa minst och bara ligger där och silar sig genom tillvaron! Varje har en liten putsarfisk som håller rent. Häftigt

Nästa steg i utvecklingen av ankring på rev är Low Island. En liten vykorts vacker ö med fyr på ena sidan och en mangrove ö på andra sidan och rev däremellan. Hundramiljoner turistbåtar dagligen kommer från Port Douglas och gör sina kunder lyckliga. Som tur är kör dom hem på eftermiddagen….

Uppe på fyrens tak har familjen fiskgjuse byggt bo.

Tonårssonen har tydligen fått en vacker leopardmönstrad fisk till middag men ser ut att hellre vilja ha pizza eller hamburgare.

Där lämnar sista tourbåten i solnedgången…..

…och då vågar hen här nere sig ut ur sitt gömställe bakom stenen. Det har hunnit bli ganska lågt vatten så det är lite jobbigt att hasa sig ut.