New Caledonia, vad är det?

26 maj, 2019 at 05:44

Efter en natt riktigt god sömn utan avbrott för vakt, påbörjas den administrativa delen av denna vistelse. Marinan fixade customs och en herre från biosecurity tog sig an våra sista grönsaker. Däremot ville han inte ha några ostar, frön eller honung. Mycket av den planerade uppätningen på överfarten var onödig med andra ord. Det verkar dock som vissa biosecurity människor tar sitt yrke på större allvar än just vår herre. Nåja… En promenad till immigration på ena sidan stan först och därefter direkt vidare till det indonesiska konsulatet. Här hoppas vi kunna utverka ett visum för Indonesien. Alla papper klara tror vi men det visar sig inte stämma överens med vad damen i receptionen tycker. En “vessel declaration” fattas och en health declaration och så kan man bara betala med check. Hmmm? Sprint tillbaka till Carpe Mare, på med datorn och göra ett nytt försök att få ut det där sista pappret. Healthdeclaration visar sig vara ett papper som ma n ska lämna först när man kommer fram i indo, så där hade hon fel. Snabbt in till en bank som visar sig inte kunna hjälpa till med någon check. Mycket palaver på franska mellan bankdamerna utmynnar i att en av dom erbjuder att skriva en check från sitt privata konto och i gengäld få kontanter av oss. Men det måste ske på lunchrasten, inte på arbetstid. En halvtimme senare utbyter vi kontanter mot en check under ett träd utanför banken. Nu har vi 30 minuter på oss tills konsulatet stänger för dagen. Vi hinner men det där vessel declaration pappret saknas fortfarande. Pust och stön. Tillbaka på Carpe Mare, efter tredje försöket, inkluderande byte av dator och mailadress lyckas vi få ett error meddelande. Yes, ett framsteg! Det verkar vara mitt namn på crewlistan som är för långt. Och …. halleluja…. efter den justeringen går det att ladda ner och skriva ut det efterlängtade dokumentet. Det får bli en ny promenad imorgon. Och visst, nästa dag är h on faktiskt nöjd med alla papper. Visum kan hämtas om en vecka. Nu kan vi ägna oss åt att städa upp båten efter överfarten, tvätta och handla nytt färskt. Efter andra tvätten vill maskinen inte centrifugera. Kanske färre plagg gör skillnad? Då börjar den ryka. Ohh nej! En trasig tvättmaskin. Skepparen lägger resten av dagen på att undersöka möjligheterna att hitta en maskin som passar i hålet, här i New Caledonia, eller få den skickad. Det visar sig vara omöjligt i alla fall inom vår tidsram och budget. Det får bli handtvätt framöver. Finns ju värre saker. Efter tre nätter i marinan känner vi oss klara för nya äventyr. Rosanna, som vi träffade i Tonga har tillbringat hela cyclonseason här. Dom vill vi gärna träffa igen. Det blir en gemensam lunch och middag bakom en ö ett stycke utanför Noumea och vi får massa bra tips om var och vad att göra här på ön och omnejd. Rosannas besättning blir inspirerad av visum administrationen och ger sig i kast med den. Vattnet är 26 grader varmt och klart och fint. Bada och snorkla var faktiskt länge sedan nu. Härligt! Vinden lägger sig också nu efter ha blåst småspik i några dagar. Bra förutsättningar för en vecka ute i lagoonen. Ett SIMkort med tillgång till Internet även utanför marinan skulle kosta en sisådär 1000 spänn. Det får bli iridiumgo inlägg och kommunikation dom här veckorna. Någon måtta får det ju vara.
Sent from Iridium Mail & Web.