Mot New Caledonia dag 6

19 maj, 2019 at 03:35

Det där med tupplur engagerar ser jag. Flera har gjort sig omaket att googla runt lite i ämnet men dotterns svar är nog mest allomfattande: Den första förklaringen: ”Tupp” är ett gammalt ord och är ibland även synonymt med ”topp”. Dess innebörd kan idag bäst liknas med ”kort” snarare än ”topp”. Tar vi då ordet lur, efter lura så betyder det att småsova, slumra till eller vila. Lur/lura har även betydelsen att bedra eller ligga på lur. Då med tanken att man kniper ihop ögonen, eller sover lite räv för att lura någon.  I detta första alternativ så har vi alltså kommit fram till att tupplur helt enkelt betyder ”kort vila” samt att det alltså inte har något med fågeln tupp att göra.  Den andra förklaringen: Här håller vi kvar vid samma tanke som ovan gällande lur, som fortfarande betyder något i stil med kort slummer eller lätt sömn. Där det skiljer sig är dock på tuppfronten där det nu istället hävdas att man visst hänvisar till den lille gynnaren tuppen. Man menar att det är en metafor för att tuppen ofta förknippas med att ta en lätt och vaksam vila. Ibland kan man se dem, ofta på ett ben, småsova lite. Det är alltså detta som, enligt förklaring två, är bakgrunden till uttrycket tupplur. Det är även detta andra alternativ som har fått stöd av språkrådet. Från hemsidan ordbajsaren.se!  Härligt! Nu har jag lärt mig något nytt! Jag känner igen mig i den slumrande men trots allt vaksamma tuppen. Sweet as är fortfarande en gåta även om vi har fått bekräftat att det är vanligt förekommande och betyder ungefär det vi trodde. Det går med fördel att kombinera med “awesome” och “bro”. Då är man väldigt cool. Nåja…natten bjöd på mycket gung, lite för mycket för att underlätta varken segling eller sömn. Skepparen blev galen på dom slamrande seglen, rullade in och körde Perkins istället. Nu är gennakern uppe sedan i morse och livet leker. Matkreationerna blir mer och mer kreativa i syfte att snuva biosecurity på den sista potatisen. 165nm kvar. ETA måndag kväll lokal tid. Förmodligen får vi en kväll och morgon till på oss att äta slut på färskvarorna innan inklarering, då vi kommer fram för sent på dagen.

Sent from Iridium Mail & Web.