Vulkaner, Vingårdar och Worms

3 januari, 2019 at 23:33

New Zealand: Hauriki Gulf; Rangitoto, Waiheke, Great Barrier Island, Whangarei

Son och sambo skall hämtas i huvudstaden. Det är inte lätt att hitta en marina som vill ta emot en där men skepparen lyckas få rum i Westhaven marina längst längst ut på den sista pirarmen. På väg dit passeras Tiritiri Matangi Island, en av öarna i Hauriki Gulf där man med framgång har återskapat den forna faunan genom att göra sig av med alla importerade däggdjur som hotar dom marklevande, icke flygande, fåglarna som är så typiska för NZ. En del av dom låter och ser rätt vidunderliga ut. I vattnet möts man av “the little blue penguin” i par eller små grupper. Riktigt söta, ett kilo tunga och 25 cm höga.

Grannarna för natten utgörs av denna lilla trut familj med sina luddiga barn. Dom har sin egna lilla ö med utsiktsberg för far och mor och gräsmatta att springa runt på för ungarna.

Infarten till Auckland i efterdyningarna av nattens regn visar staden från sin mystiska sida. Det berömda, höga “Sky Tower” tittar ut ovan molnen.

Di unge kommer fram utan problem och UBER fungerar faktiskt även här down under. Haha…

Hela besättningen har spring i benen så första utmaningen blir bestigning av den lokala vulkanen på Rangitoto Island. Mååånga trappor blir det och en del varma fläckar på marken längst upp som tecken på geotermal aktivitet. Det finns några gamla lavatunnlar att klättra igenom och det måste ju naturligtvis också göras även om ficklampan ligger kvar på båten. Man har ju en mobil att lysa med. På nervägen testas alla jackors täthetsgrad till bristningsgränsen. Undertecknad förlorar tävlingen med stort försprång. Skepparen myser i sin nya, ack så täta Gill jacka.

Nästa anhalt blir diametralt annorlunda. Waiheke Island, lite som Marstrand eller Smögen. Är man ekonomiskt oberoende Aucklandbo så äger man en mer eller mindre liten “stuga” här. Då måste man ha en “Sealeg” på stranden och en 4WD för att köra ner den dit. Sealeg är en Rib med utfällbara hjul som underlättar upp och nerfart på den väldigt långgrunda stranden i olika faser av tidvatten. Mycket behändigt….

Bakom allt detta trängs vingårdarna med den vackra naturen. Utöver en god födelsedagslunch blir det såklart också en liten drop in vinprovning med vidunderlig utsikt.

Efter det här “flärdiga” är det dags för en mer “rural” upplevelse. Great Barrier Island ligger en dagsegling ut. På denna ganska stora ö bor bara ca 700 personer så här är det lugnt och stilla skulle man kunna tro…..utom alla andra motor och segelbåts människor från stan som har tagit sig ut hit över helgerna. Men New Zealändare är bra på att sprida ut sig i dom många vikarna som erbjuds. Höga berg möter hav i en flikig skärgård. Som överallt i NZ finns det en hel del olika hiking trails. Dag ett går i vattnets tecken. Först ett iskallt vattenfall…..

och efter mååånga trappor och mycket upp och ner kan dom ömmande musklerna SPA-as i en “Hot spring”. Hett vatten från underjorden blandas med en kall bäck till ett lagom varmt SPA bad. Di unges något för solexponerade fötter kvider lite i hettan men även dom vänjer sig och njuter efter en liten stund.

Smoke house bay är omskrivet som något som måste besökas. Här skall finnas ett vedeldat bad, en fiskrök och möjlighet till tvätt av kläder. Och jo visst finns allt detta kompletterat med en vedeldad pizzaugn. Badet gör dock besättningen något besviken. Vedeldad badtunna eller liknande har funnits i fantasin…det man hittar är ett gammalt badkar som uppvisar tydliga tecken på tidigare tvagningar. Pizzaugnen är cool! Vi kör vidare…

NZ ansträngningar att hålla rent från sopor överträffar faktiskt till och med vårt kära hemland. På en liten pråm i in och utloppet från viken finns sopkärl med sortering. Bara åka dit med sopbåten och byta pråmar. Mycket fiffigt!

Port Fitzroy är en bra utgångspunkt för fler utflykter och eventuella nyårs evenemang. Men först skall det SUPas.

Mycket fin hållning på di unge.

Nästa hike har bergstopp med view som tema. Di unge och di gamle har lite olika uppfattningar om vilken grad av topptur som måste genomföras, så här går besättningar skilda vägar. “Old Lady Track” leder hit. Brant och svettigt men lagom långt bjuder toppen på en fin utsikt över Port Fitzroy.

Di unge tränar inför sin Tongariro alpine crossing och behöver andra utmaningar. Mount Hobson är den högsta punkten. Först lite hitch hiking till Windy Canyon, sedan 4 km till toppen på 600 meter, därefter 6 km över en miljon trappor och några hängbroar till grannviken. Lite möra men glada ser dom ut.

Då “The Boat Club” i Port Fitzroy inte verkar vara stället dit alla går på nyårsafton och vindarna mojnar allt mer tas beslutet att byta ut nyårsraketer mot “stargazing”. En nattsegling in i det nya året är ju också ett sätt att fira. Det nya årets första timmar bjuder på både mareld och fantastisk stjärnhimmel med southern cross och the pointers på plats.

Välkommen 2019!

Tillbaka “hemma” i Whangarei marina förbereds roadtrip för di unge och arbetsläger för di gamle. Men först skall allt jagas genom tvättmaskinen.

Som avbrott besöks Abbey Caves. Där bor Glow wormsen i stora skaror. Ingen guide som stör upplevelsen men iskallt vatten upp till låren skall passeras för att komma till dom bästa Glow Worm Spotting ställena. Denna gången har alla pannlampa och välanpassade skor. Kul äventyr trots kalla fötter!

I skrivande stund packar di unge ihop och lämnar skeppet. God tur önskar vi gamle!