Vava’u Blue Water festival

6 oktober, 2018 at 01:58

Tonga: Vava’u, Ha’apai

Denna vecka är det fokus på Vava’u Blue Water festival. Klicka på bilden för att se alla möjliga bilder på frukost med information, middagar, fester och regatta. Vi är med på en del det är bara att leta….

Öppningstalet hålls av denna prominente man. Det är inte kungen, nej, nej, men det är turistministern, med matta och kjol och hela härligheten.

En härlig bild av cruising kids. Det är så många båtar med barn i alla åldrar. Häftigt!

Vi avstår från regattan. Det blåser 15-18m/s och det skall kryssas. Nej, det är bättre att ha segel kvar till överfarten till NZ. Våra är ju faktiskt till åren kommen vid det här laget och börjar bli lite sköra. För att undvika trubbel kör tävlingsledningen med en lite ovanlig start och målgång. Skippers meeting är på en restaurang. När Tävlingsledningen säger “GO” så är det starten. Hur man tar sig till sin båt ute på ankringen och hur långt den har förberetts med segel satta och sånt är upp till var och en. Det blir mycket jollerace och teamwork. Vissa har lagt ner mycket jobb på crew t-shirt till alla i samma färg. Mycket seriöst! Själva regattan är runt någon prick och en ö och tillbaka, inget konstigt med det. Målgång är dock åter igen annorlunda. Den som har en crewmedlem först på plats på nämnda restaurang har vunnit. Det blir hiskeliga hopp från aktern in på bryggan, en simmar i land och flera rejsar in med jollen. Roligt! Alla får ett pris beroende på vad dom var bäst på. Snyggast T-shirt, våghalsigast hopp, mest barn ombord och naturligtvis först i mål.

För att vara på plats i Ha’apai tills våra mermaids kommer fram, smiter Carpe Mare lite tidigare från festivalen. I helgen är det ingen vind alls och det är inte roligt att motra 70 distans. Så efter en snabb men skumpig seglingsdag rekar vi nu vägen till flygplatsen. Upp på stranden med jollen, genom en trädgård och runt två hörn på vägen…framme. Kul att kunna hämta på flyget med jollen framförallt när man hämtar mermaids!

Och så nedan en liten uppdatering på snören. Det var länge sedan kom jag på. Dom har fått flytta till ratten för att få plats. Här på stilla havet sidan har det blivit flera breda band för passager (alla som är en vecka eller längre får ett band) och färre snören för nya länder.

Och ni som undrar hur det blev med bilen. Det är fortfarande rafflande spännande. Den har ett litet kanske fel som skall bedömas av någon vetare på tisdag……