Kungariket Tonga

2 september, 2018 at 01:39

Tonga: Vavau Group; Neiafu, anchorage nr 7

Tonga eller The Kingdom of Tonga består av tre grupper av öar. Nordligast ligger Vava’u Group, i mitten Ha’apai Group och längs söderut Tongatapu med huvudstaden Nuku’alofa. Här har det inte varit koloniserat utan bara missionerat. Alla pratar engelska utöver polynesiska naturligtvis. Kristendomen är som i övriga Polynesien den religion som gäller och den tas på allvar. Klädregler undanber nakenhet. Män måste ha tröja och kvinnor skall täcka knän och skuldror…och allt däremellan så klart. Tongoanerna klär sig i bastmatta över kjolen, både herrar och damer. Är man lite mer “laid back” tar man en låtsasmatta istället. Den är mer som en fluggardin ni vet. Många har vanliga kläder men ingen visar förbjudna kroppsdelar. Så det gäller att anpassa sig.

Grisar springer löst lite överallt och “fruitbats”, stora fladdermöss som äter frukt, hänger i träden och kviker som små grisar. I skymningen ger dom sig ut på jakt efter ätbart.

Efter inklarering liggandes vid tullkajen går färden till ankringen utanför orten Neiafu. Här är det väldigt väl skyddat för både vind och vågor. Vilken lättnad efter allt detta gungande och hoppande. Mitt i viken ligger ett litet blått hus för ankar där det säljs fish and chips. Marknaden med frukt och grönt är väl försedd med allt möjligt som vi inte har fått tag på på länge. På morgonen turas dom lokala affärsmännen och kvinnorna om att hålla i ett cruisers net på VHFen. Det känns lite gemytligt och trevligt. Vi lär oss snabbt var det finns halvvettigt bröd och ost.

Som fysisk aktivet blir det hike till Mt Talau där man får en fin utsikt över kringliggande öar som belöning efter en brant trappa. Naturen i Vava’u skulle på lite håll kunna vara Stockholms skärgård. Ganska höga bevuxna öra med fjärdar och sund emellan.

Här i Tonga är valskådning eller snarare valsimning en stor business. Man är förbjuden, mot dyra böter, att närma sig valar med egen båt eller snorkel. Allt skall gå via auktoriserade guider. Hela tiden går små valbåtar ut ur hamnen, med en handfull förväntansfulla turister, på jakt efter en tålmodig val som är beredd att låta sig beskådas och hamna på en selfi med en snorklande homo sapiens.. Som val skulle jag nog känna mig som jagad av en paparazzi. Vi får väl se hur vi gör med detta….

Alla ankringar i dom olika grupperna har siffror. Väldigt praktiskt faktiskt eftersom namnen inte alltid är så lätta att uttala eller komma ihåg. Vår första blir nr 7. Härifrån kan man göra en dingyexkursion till en stor grotta. Köra in med dingen, binda fast den och både klättra och snorkla. Swallows Cave.

Väggarna lyser i alla regnbågens färger.

Har man en ficklampa med sig kan man klättra vidare in i grottans innanmälde. Här finns en stor öppen yta med hål i taket där det förr i tiden hölls festiviteter av olika slag. Förfriskningarna halades då ner via takfönstret. På väggar och tak bor svalor och en och annan fladdermus.

Blicken tillbaka från festplatsen. Riktigt snyggt!

I vattnet tumlar gigantiska fiskstim omkring. Magiskt i motljus och alldeles silvrigt i medljus.

Idag skall en annan grotta utforskas. Den måste man dyka in i…..