En liten betraktelse om tidvatten

11 maj, 2016 at 18:45

P1000404

Det där med tidvatten eller “tide” som man säger här i friesland är något nytt och annorlunda för oss invanda östersjöbor. När jag tidigare har tänkt på tidvatten så har jag tänkt att vattnet är högt ibland och lågt ibland och lite strömt ibland. Och visst, det behöver man ta hänsyn till.

Men nu skulle jag vilja säga att tidvattnet här bestämmer över det mesta.

Vi ligger innanför slussarna i en innerhamn som är oberörd av tidvattnet. Inga problem med andra ord. Utanför finns floden Wesers utlopp till Nordsjön. Det innebär att vattnet där ute strömmar utåt med 3-4 knops fart i nästan 6 timmar, står still i kanske en halvtimme för att sedan strömma inåt i samma fart i 6 timmar och så vidare. Det finns i princip inget stillastående vatten någonsin. En vanlig segelbåt går i ca 6 knop i vettig vind eller även för motor. 3-4 knop ström är med andra ord ytterst relevant. Skall man utåt så väntar man således snällt tills det är dags för utåt ström och då går det utåt i 6 timmar, om man vill eller ej. Vill man hem så gäller det att vänta eller segla på tills det är inåt ström. Det går dock fort som f`n.

En vanlig segelutflykt härifrån är tidvatten ut till Helgoland och tidvatten in hem igen. De friesiska grannöarna kommer man inte till om man har lite köl på båten eftersom det är lågvatten när man kommer fram, efter att ha tagit strömmen ut, och då kommer man inte in i deras hamn. Hmmm! Norderney fungerar, men det blir också en ganska lång utflykt.

Även yrkessjöfarten anpassar sig till detta naturfenomen och ATL blir åsidosatt till fördel för “tiden”. Han här nedan heter ATHLET III och smyger in om kvällen och natten eftersom han är lite svårkörd motströms.athlet3

Nog med betraktelse. Naturen är kraftfull på många olika sätt.