Mot New Caledonia dag 4

17 maj, 2019 at 04:11

Nu börjar normaliteten infinna sig. Som alla säger…dom första tre dygnen är jobbigast. Nu är man faktiskt vaken när man är vaken och sover när man ska göra det. I början går man i ett evigt töcken när man ska vara vaken och har svårt att sova när det är dax för det, i alla fall skepparen, jag sov mest hela tiden den här gången. Men nu är jag pigg. Den sista ingefäran, limen och honungen har förvandlats till en ny batch med friskmedel. Många undrar hur det går till med vakter. Det finns nog lika många modeller som det finns båtar. På carpe mare kör vi tre timmars schema på dagen och sex timmars på natten. Vid sextiden är det middag och därefter går skepparen och knyter sig från sju till tio. Från tio till fyra på morgonen är skepparen på pass. Är det lugnt, inga båtar, rev eller land på nära håll och vinden lagom, så snuttsover han. 15 minuters sömn följs av en runtomkoll, AIS, radar, horisont, segel. Allt lugnt, så snuttas det 15 minuter till…och så vidare. Från fyra till tio på morgonen är det sedan skepparens tur att sova på riktigt. Ofta kommer han upp tidigare och segel sätts eller byts eller något annat som kräver två vakna som kan dra i tampar och sånt. Denna natt har mest ägnats åt långsamsegling och lite motorering. I morse var det dax för parasailor. Oj så många snören som ska komma i rätt ordning. Det var länge sedan nu. Men varm blir man av att jobba och även vädret blir varmare, så då åkte till och med långbyxorna av och shortsen på. De ni! Fortsätt skicka glada tillrop. Det är jätteroligt!
Sent from Iridium Mail & Web.