Huahine rockar

20 juli, 2018 at 22:36

Franska Polynesien: Society Islands; Huahine (Fare och Baie de Avea)

Då det skall blåsa upp och komma en rejäl swell är det klokast att smita ut genom passet som pekar mot öster för att undvika att bli inspärrad. Fare, huvudstaden på Huahine är verkligen ingen stad utan en liten gemytlig by. Men nu är det både fotbollsVM med Frankrike i finalen och Frankrikes nationaldag i faggorna. Under avnjutande av Happy Hour på Huahine Yacht club den 14 juli hamnar besättningen i samspråk med firande ”locals” vid grannbordet. Dom bär peruker i franska färger och skålar friskt. Det mest besynnerliga är dock att tre av dessa är halvsvenska damer. Ättlingar efter Alf Kinnander som kom hit i unga år på 30 talet, blev vaniljodlare och far till 7 döttrar och en son. Tre av döttrarna är här. Margareta, Ulla och Ingrid. Margareta har varit Miss Tahiti 1981, nu har hon barnbarn men man kan se varför hon blev vald 1981. På den vägen blir vi bjudna att delta i fotbolls-final-tv-tittande i grannbaren. Klockan 5 på morgonen, eller faktiskt lite senare, infinner sig Carpe Mares besättning lagom till andra halvlek. Ni kan tänka er vilket jubel det blir. Några enstaka håller i protest på Kroatien men dom är lika glada ändå.

I samband med nationaldagen firar man här också en egen liten Heiva med traditionella sporter, dans och sång. Här nedan lastas en leverans kokosnötter av som om en stund skall klyvas, gröpas ur och packas i säck på tid. Han uppe på lasten är nog en klyvare…

Kvinnolagen har 40 kokosnötter att ta itu med, medan männens lag får ta hand om 80 nötter. Herregud vilken effektivitet i klyvandet, gröpandet och uppstädandet. På bild det vinnande laget! Killarnas kamp med nötterna hinner vi inte bevittna då hyrbilen väntar för färd runt ön men det gick nog vilt till kan tänkas.

Dagen efter är det spjutkastning på liten kokosnöt på hög stång på programmet. Trogna läsare vet vad det handlar om. Man kastar handgjorda spjut på 20 meters avstånd på en kokosnöt som sitter på en 15 meter hög stång. Först tjejerna sedan killarna.

Vinnaren bland dom kvinnliga tävlande….

Och vinnaren bland dom manliga tävlande…

Dans och sånguppvisningen någon dag senare bjuder på fascinerande rullande höfter bland tjejerna och fladdrande knän bland killarna men vi tittar mest på den här lilla deltagaren. Hon är säkert dotter till en av dansöserna och bara med på ett hörn men helt bedårande.

Ja och så var det slut på dansen!

Under tiden för festligheterna har vi på Carpe Mare händerna fulla med att ösa jolle, torka skor, sittbrunnskuddar och i största allmänhet hålla oss inomhus. Det regnar och blåser som aldrig skådat. Carpe Mare ligger ankrat bland korallhuvuden och det visar sig att strömmen drar i henne på ett håll medans vinden sliter i henne åt ett annat håll. Dom så proffsigt upphängda kättinglyftarbollarna slås sönder och av. Kättingen dras hit och dit bland korallhuvuden och liknar till slut ett intrikat makramémönster. Den slutgiltiga upptagningeen av ankaret kräver en man vid rodret, en vid ankarspelet och en i vattnet med cyklop. Vilken röra, men tur man har sjövana gastar ombord!

Baie de Avea ligger längst ner på västsidan innanför revet och bjuder återigen på fantastiskt turkost vatten. Här finns ett litet Hotell som är ”cruiserfriendly”. Man kan beställa baguette till dagen efter och angöra deras dingybrygga. Happy Hour och Wifi är inte heller helt fel. Vilket ställe! Att det sedan också finns en trevlig lagom jobbig hike upp på bergsknallen med utsikten nedan som belöning är en extra pluspoäng. Ser ni förresten ”squallen” strax utanför revet? Lokalt regnväder.

Skepparen är som vanligt upptagen med att laga toaletter, utombordare och annat smått och gott men det är ju som vanligt……