Moorea rockor

15 juli, 2018 at 02:25

Franska Polynesien: Moorea; Cooks Bay, Opunohu Bay och Huahine; Muto Murimaora

Moorea ligger bara 10 Nm nordväst om Tahiti och blåser det från sydost så bildar Tahitis höga berg vindskugga ända bort till Moorea. Carpe Mare ankrar först bakom revet vid Cooks Bay. Äntligen bad i klart och turkost vatten. Härligt efter det urbana livet i Marinan. Dom båda vikarna på Mooreas norrsida är kantade av dramatiska bergstoppar. Någon har beskrivit scenariot som ”Fatu Hiva on steroids”

Då det förväntas ett nytt blåsväder beordrar skepparen en förflyttning av fartyget till säkrare plats. Inne i grannviken, Opunohu Bay, är det lerbotten som ger fint fäste och mycket plats. Här finns det fina hiker upp i bergen med storslagen utsikt som belöning.

Första dagen blir det 11 km och 40 våningar på 4,5 timmar, den andra dagen 12 km och 55 våningar på 4 timmar. Här odlas det ananas på stora fält. En märklig växt.

Han här nedan höll fint stilla så skepparen kunde plåta honom, eller henne för den delen. Vilken bra kamera!

Efter en natts regn och en dags vinande vindar är det dags att flytta ut i det turkosa vattnet bakom revet väster om viken. Den stora attraktionen ett stycke bort är en grund sandplätt där stora mängder stingrockor samlas, låter sig klappas, fotograferas och matas. Turistfälla? Ja visst, med stort T, men häftigt trots allt. Blacktip revhajarna är naturligtvis inte sena med att hänga på.

Skepparen i sina snygga nya badbyxor promenerar bland rockorna.

Vilken blick….

”Kid-boats”, vill säga båtar med barn på är alltid underhållande som grannar. Den här lille killen, 4-5 år kanske han är, kan säkert inte cykla men han är en fena på SUPen och fridyker bättre än dom flesta vuxna.

 

Besättningen beger sig nu i ett lämpligt väderfönster av mot Huahine. En ”overnighter” i syfte att lämna och äntra i dagsljus. En av gastarna håller sig vaken stora delar av natten. Överfarten är dock helt odramatisk med snarare lite för lite vind än för mycket.

I Huahine trixar man in sig bakom ring-ön som omger mitt-ön. Passen på ostsidan är ok så länge det inte blåser för mycket eller rullar in stora vågor. Återigen fantastiskt fint vatten. Samma eftermiddag genomförs en rolig driftsnorkling. Man tar jollen söderut och driftar tillbaka i en till två knops ström.

Innan nästa blås-, regn- och swellväder kommer hinner vi även med en vacker strandpromenad med snäcksamling.

Sedan bär det av till andra sidan ön och ”huvudstaden” Fare. Det är 14 juli: ”Jour de la Bastille” frankrikes antionaldag. Traditionell dans och sång är avviserad. Om och när det slutar regna……