Depåstopp och kultur

1 juli, 2018 at 04:14

Franska Polynesien: Society Islands; Tahiti; Papeete

Nu är vi alltså i Tahitis huvudstad, Papeete. Franska Polynesiens metropol. Här på Tahiti och då huvudsakligen i Papeete bor 70% av alla Polynesier. Det är med andra ord en helt annorlunda upplevelse än det vi har haft dom senaste 4 månaderna. Urbant skulle man kunna kalla det. Carpe Mare ligger i Marina Papeete, vilket innebär mitt i stan. Huvudgatan längs med vattnet går 50 meter från sittbrunnen. Där flanerar alla, båda lokalbefolkningen och turisterna. Nedan en blick från sittbrunnen ”by day” och en ”by night”. Mysigt men inte helt ljudlöst varken på dan eller på natten.

Skall man, efter dagens svettighet, till duschen så går man en liten promenad längs havet och på tillbakavägen har man denna utsikt.

Papeete är lite slitet och inte särskilt vackert. Någon broschyr utrykte sig såhär: Papeete är inget exotiskt paradis utan en hamn- och industristad på en söderhavsö. Jo, så är det. En annan broschyr säger: I Papeete kan man hitta allt man behöver som långseglare, utmaningen är bara att hitta det. Jo, så är det också…. Projektlistan har naturligtvis blivit lång och skepparen suktar efter båttillbehörsbutiker och järnhandlare. Så det blir inga fritidsproblem precis.

Söndag: Ankommer till Marina Papeete 07.00 tar en plats som tycks lämpligt. 10.00 skall hamnkontoret öppna men han kommer typ 10.45. Fylla i papper och få info. Plats tycktes inte lämplig utan Carpe Mare skall flyttas. I flytten går gasreglagewiren av, oh nej! Tilläggning fungerar trots allt men nu har projekt ”ny wire” hoppat upp på prio listan. Skepparen kastar sig genast på operation ”plocka bort gammal wire” och ”hitta var man kan köpa ny”. Rekognoseringspromenad på stan. Dagen avslutas med en middag på en Roulotte. På en stor plats vid vattnet står ett antal rullande gatukök som kallas för Roulotter. Det är här man kan äta utan att bli fattig.

Måndag: Skepparen har bitit av en bit av en tand så först besöks en lokal tandläkare. Inga problem, behandlas på momangen mot rimlig prislapp. Nästa prio är ny wire vilket innebär en lång och svettig promenad. Men dom finns, både gas- och växelwire. Jippi! Sedan skall dessa sättas på plats och fungera. Inga problem med den skicklige mekanikern ombord. Datorerna suktar också efter det urbana: ”windows update”, systemuppdatering på mobilen och allt möjligt sånt. Det tar resten av eftermiddagen. Nutritionsansvarig letar rätt på färsk baguette för att hålla IT och mek ingenjören på gott humör. Det blir en liten detour till pysselaffären också. 🙂

Tisdag: En ny lååång och varm promenad till tullen för anskaffning av taxfree tanknings tillstånd. På vägen besök på varvet för inköp av aluminiumrör, ACE hardware och sportaffär. Även några gasoltuber skall fyllas. Medans mekanikern pysslar vidare med nästa projekt går nutritionsansvarige på rekrunda i mat och vinaffär och provköper ett och annat som skall test-ätas och -drickas för senare eventuell bunkring. På vägen upptäcks en frisör med korta frisyrer i skylten. Håret blir plötsligt jättekort…..   Kvällen ägnas åt skandinavisk afton på Roulotterna med fyra danska, en norsk och två svenska besättningar. Kul!

Onsdag: Inför stundande seglingar vill skepparen höja säkerheten genom att flytta tändningslås och stoppknapp samt instrumentbelysningsknapp till högre höjd så att eventuell närgången våg inte dränker dessa känsliga delar. Kablar skall dras om, ett nytt rör skall monteras, gamla hål skall täckas och helst skall allting fungera och se snyggt ut efteråt. Detta påbörjas av mekanikern=skepparen. Densamma har också slitit sönder alla sina badbyxor/shorts så här behövs en shoppingrunda modell större. En klippning av den hårt arbetande hinns också med. Nutritionsansvarige går på mat och dryckesinköp med dramaten (dryck).

Torsdag: Gasolen och beställda delar på båtaffären hämtas. Ytterligare en lång och svettig promenad. Plexiglasskiva införskaffas för projekt tändlås och koppling av elkablar fortsätter. Nutritionsansvarige ger sig ut på nästa runda med dramaten (konserver). I Papeete firas varje år en ”Heiva”. En tävling mellan öarna i traditionell dans, sång och olika lokala sporter. Festivalen börjar i nästa vecka men alla tävlande repeterar veckorna innan och det kan man beskåda utan inträde. Ett kulturellt inslag i depåstoppet.

Fredag: Projekt tändlås färdigställs med ny plexiglasskiva och nytt lock över tändlåset. Några motgångar på vägen har tröttat ut mekanikern men resultatet är mycket snyggt. Nutritionsansvarige handlar en gång till (torrvaror och papper). Idag 29/6 är det årsdag för Självständigheten i Franska Polynesien. Det firas med dans, sång och traditionella lokala sporter. Evenemanget besöks som ytterligare ett kulturellt inslag. Besättningen är lite sen till åskådarläktaren och får bara se en av dansgrupperna men drar slutsatsen att här har det tävlats i ”lyfta sten” och ”bära frukt”. Danserna handlar om krig och befruktning. Kolla kostymeringen, coolt!

Kolla in trummisen, hur cool som helst!

Deras uppträde missade vi…Synd!

Hon är ju så fantastiskt söt…..

Lördag: Riggcheck före frukost i den svala morgonluften. Inköp av fler aluminiumrör till nästa säkerhetshöjande projekt ”durkluckor som sitter fast”. Den andra affären som behövdes har stängt… det får bli måndagens promenad. Olja och filterbyte på gamle Perkins. Spillolja skall lämnas av på en plats som ligger en lååång och svettig promenad bort men….på samma håll som den idag stängda affären. Så det får också bli måndagens program.

Söndag: Städa både ute och inne….

På måndag kommer gastarna!