Pärlor och pynt

16 juni, 2018 at 22:09

Franska Polynesien: Tuamotus; Fakarava

På Pakokota Yachtservice avråder man från ett försök att handla på måndag. Då finns inget färskt att köpa. Supplybåten kommer på onsdagar. I grannhuset, 10 minuters promenad på grusväg, säljer dom dock hemmaodlade tomater, gurkor, paprika, pak soi och aubergine. Vilken lycka med färska tomater. Pakokota säljer ägg, så nu håller vi oss flytande på högre nivå till supplybåten kommer med nytt. Promenader tillsammans med Pakokotas hund och lite jolleutflykter med snorkling i lite grumligt vatten fyller dagarna till vinden lugnar sig och kommer från rätt håll igen.

Våra husdjur fångade på bild. Dom har blivit rätt så många nu.

I ”stan” Rotoava växer konstiga tallar längs med vattnet. Lite nordisk känsla faktiskt. Här finns två affärer och en boulangerie med baguetter. Mums! Aranui ligger i viken när Carpe Mare ankrar upp så nu är färskvarorna säkrade.

Under alla strandpromenader har det samlats en del strandfynd. Bland annat dessa för mig helt okända små konstverk. Det visar sig att detta är ”snigeldörrar”, operculum. Om snäckan känner sig hotad stänger den helt enkelt dörren och håller inkräktaren ute. Jag hade aldrig hört talas om detta men för västkustamerikaner är det vardagsmat. I vilket fall som helst väcker dom pysselinspirationen inom smyckesbranchen. Dremeln har ju fått en diamantborr som tar sig igenom snäckskal och sånt. (Nedan en snäcka med kvarlämnad dörr)

För att hålla kvar fokus på pynt deltar besättningen i en pärlfarmvisning på Havaiki pärl farm. Musslan får en rund kärna av snäckskal implanterad tillsammans med en bit av en annan musslas ”läpp”. Efter ett till två år har musslan, med lite tur, bildat en pärla. Den tas ut och om den är rund och fin pillar men dit en ny rund kärna. Tre gånger går det att upprepa. Den kärnan som pillas dit ska vara lika stor som pärlan som togs ut så nästa pärla blir lite större. Söderhavspärlor är i regel stora och mer eller mindre mörka. Under tiden när dom värper sin pärla hänger dom i rep eller på galler och pysslas om dagligen. Dom rengörs och hålls friska och glada. Att ha en inneboende liten kräfta är ett friskhetstecken. Friska och glada musslor bildar fina och runda pärlor.

 

På just denna visning erbjuds publiken att ”pick your oyster” vilken sedan öppnas och den lycklige får behålla det som hittas i just dennes ”oyster” mot kostnad av 300 sek. Det blir tydligt att det är ganska sällsynt med riktigt runda pärlor.