Live from the field

28 april, 2018 at 22:17

Franska Polynesien: Hiva Oa; Atouna, Tahuata; Bay Hanamoenoa

Internet är en raritet här så det här inlägget får bli via IridiumGO.
Två dygn i Atouna på Hiva Oa med helt otroligt mycket ”russel i hamnen”, som våra vänner på Resolut kallar det. Här behövs ingen annan underhållning. Hamnen är lite felvänd så vågorna letar sig in på ett ganska besvärande sätt vilket gör att många lägger ut ett akterankare i syfte att hålla nosen i vågorna. Hamnen är också trång och tar emot två olika supply-båtar. Den stora Arunui 5 kommer var tredje vecka. För att visa var man säkert kan ankra utan att ligga i vägen för Arunui finns en enslinje av två gula kors på den ena sidan. Kommer man ut från stora oceanen har man i vanliga fall inte någon aning om Arunuis tidtabell och det naturliga är då att försöka hålla sig undan. Carpe Mare med kräksjuk skeppare klarade detta förvånansvärt lätt och bra. Förankaret ut, lägg ut lämplig mängd kätting, dra fast ankaret, lägg ut 25 meter till och backa , droppa akterankaret, och kör framåt igen samtidigt som kättingen i fören minska s lika mycket som snöret där bak förlängs. Klart. Nu är det tydligen så att dom flesta andra inte gör som ovan beskriven utan anser sig behöva sjösätta en dingy för att placera akterankaret. Det leder till mycket russel, vill säga ej helt opinsamma situationer. Dom två på bild stod dock för bäst underhållning. Dom kom lite sent, så det var lite fullt. Lägger förankaret mer eller mindre mitt i viken, börjar sjösätta jollar och montera utombordare och sist gräva fram akterankaret ur det djupaste hålet i båten. Till det kommer att båda kaptenerna är välnärda herrar i sina bästa år som gärna visar sig med bar överkropp och eller byxorna uppdragna upp på den mest prominenta delen av magen. Dom håller i alla fall på i ett par timmar med sina ankare . Den ena tappar akterankaret och börjar dyka i det bruna vattnet i viken. Bojar sätts ut på tappat ankare som dock inte går att få upp. Ja ni fattar, vilken cirkus. Under tiden kommer ett meddelandet p å VHF att Arunui kommer att lägga till imorgon bitti klockan 5. Herrarna och dess hustrur är dock så upptagna att dom förmodligen inte hör denna ödesdigra information. Till slut är allt frid och fröjd och natten faller över hamnen där minst dessa två ligger framför enslinjen. I gryningen ger sig Arunui till känna genom ett kraftfullt tutande. Sedan kommer hennes tenderbåtar in och väcker herrarna med dom prominenta magarna och ber att få utrymme för Arunui. Nu börjar ett promenerande fram och tillbaka på däck hos dessa två. Släpp lite på kättingen där fram och dra in lite på linan där bak och repeat. Allt i slowmotion. Resultatet är helt tydligt inte sådant att den riktigt stora fraktbåten får utrymme. Tiden går, tenderbåtarna tjatar och Arunui ligger i hamnöppningen. Till slut får hennes kapten nog av obeslutsamheten och kör in, lägger sitt enorma ankare och kätting några meter för om herrarna och fickparkerar sedan mycket skickligt. Herrarn a och hustrurna ser något överrumplade ut men förstår nu väldigt tydligt att här kan dom inte ligga. Under dagen får vi även bevittna en ankartamp i propellern, ett sönderkört mantåg och flera andra välnärda herrar i små jollar som drar och sliter i ett aktarankare som sitter som gjutet i leran. Många båtar har nu samlats utanför hamnen i väntan på att Arunui skall lämna på eftermiddagen. Dom cirklar och cirklar där ute. Naturligtvis lämnar hon inte enligt plan utan två timmar senare i solnedgången. Nu börjar racet in i hamnen. 10 båtar som försöker ankra upp samtidigt, så snabbt som möjligt innan det blir mörkt är ett skådespel i sig. Dagen efter lämnar Carpe Mare denna plats och hittar en ankarvik med kristallklart vatten, en vit strand och ljumma vindar men helt obefläckad av internet. Här lagas den lilla läckan i ankarboxen och rengöringen av botten fullföljs. Här ligger vännerna på TiSento och HarryZ från Norge. Ultimo från Stockholm kommer dagen efter. Dagarna går med omväxlande båtpyssel, härliga bad i turkost vatten och trevligt omgänge. Ja just det. Vi fick ju ett tiotal gröna papaya på Fatu Hiva. Så nu blir det stekt papaya med vitlök, papaya och banansoppa med vitlöksbaguetter, risotto med papaya och spagetti med papayatomatsås.
Sent from Iridium Mail & Web.