Humboldt

24 februari, 2018 at 17:07

Panama: Las Perlas; Isla Platanal, Punta Cocos, Punta Gorda, Punta Matadero, Isla Chapera, Taboga

Veckan domineras av Humboldt och dess uppwelling. Så här ser vattentemperatur-kartan ut över området. Ju rödare, desto varmare och ju grön/blåare, desto kallare. Fiskaren som kom förbi för att få eld till sin cigarett konverserade med att vattnet var väldigt ”frio”. Ja det kan man ju säga. Han tillfrågades nyfiket hur länge den här ”humboldt-kylan” brukar hålla i sig. Svaret blev APRIL!

Jahaaap!

Riktigt så här illa är det inte hela tiden men 18-19 grader är ganska vanligt……

Nåja. Söstrarna simmar tappert ändå. Jogging och gympa på stranden för den ena och snäckor och stensamling för den andra. Just här är dom på väg till ett Qi-gong pass i skuggan av klippan.

Färden leder till Punta Cocos, längst ner på Isla del Rey. Fin vik som enligt guiden skall innehålla en kustbevaknings-station. Skepparen tar ut svängarna med den nya brädan och ser ju riktigt vältrimmad ut, eller hur? Han blir dock kallad till bryggan av två militärklädda män som meddelar att här numera ligger ett säkerhetsklassat fängelse och ankring är därför inte att rekommendera. Det vore ju trist om Carpe Mare blev flyktfartyg för Panamanianska busar, så vi flyttar på oss några vikar bort.

Punta Gorda bjuder på en lång vacker strand som naturligtvis måste undersökas. Som synes kan man göra lite olika med transport på brädan. Storasyster har lite svårigheter med dom vikta fötterna men det rättar hon till under gång.

Det blir en något spännande landsättning med dom ”vågovana” gastarna men alla klarar sig trots allt utan runtslagning. Tillbakavägen går mycket bättre. Då har insikten att en våg sällan kommer ensam sjunkit in och reaktionerna är anpassade till naturens förutsättningar.

Runt udden på Punta Gorda finns en flod att motra upp i med dingen. Den avslutas, eller rättare sagt, delas av ett litet vattenfall. På ena sidan är vattnet nästan enbart salt. Det trycks upp för flodfåran vid högvatten. På den andra sidan är det sötvatten med en helt annan fauna och flora. Grönt och lummigt och lite sagoligt.

Söstrarna dividerar om bad i vattenfall eller ej.

Och det är klart att det skall badas i vattenfall. Inte helt lätt i det här fallet visar det sig men i alla fall är vattnet ganska varmt och vi är ju inte bortskämda för tillfället.

Nästa stopp blit Punta Matadero, ett stycke längre norrut längs med Isla del Reys kust. Här är ju som sagt chansen störst att skåda val. Tyvärr kommer vi inte närma att se val än denna valformade ö. Sprutet är en fyr visar det sig på natten.

Men djurlivet är inte tråkigt för det. Bristen på val upphävs av ett överflöd på rockor som vi tror är ”Eagle Rays”. Dom är överallt, i mindre och större grupper, nära vattenytan och petar upp sina två vingspetsar i flykten.

Naturligtvis är det gott om Pelikaner. Dom är ungefär som gråsparvarna hemma i Sverige. Överallt och hela tiden. Men man blir aldrig mätt på att observera deras kamikaseaktiga nedslag i vattenytan ner i fiskstimmet.

På stränderna är det gott om konstnärer som målar olika mönster i sanden. Lite Sysifos över det hela men det är lite som gatukonst.

En konstnär tagen på bar gärning….

Trots kallt och grumsigt vatten tack vare upwellingen så är ju omgivningarna inte fy skam och det är ju inte så man trängs precis. Ser ni båten och jollen?

Dom här små vipporna ramlar från sitt träd och ligger lite här och var i sanden och sprider en sötaktig aromatisk doft. I mörkret på kvällen och natten bjuder Humboldt oss igen på en fantastisk mareld. Allt ont för något gott med sig. Watermakern är dock ingen vän av Humboldt. Förfilter måste rengöras i princip dagligen och vanliga filter går åt som smör i solen. Och Herr Watermaker fördrar ju också varmare vatten.

Trots en rätt vindstilla vecka går det faktiskt att segla tillbaka mot civilisationen. Ett Delfinbesök förgyller färden. Men dom stannar inte och leker. Kanske är det släpgeneratorn dom inte gillar?

Ett par nätter som avslutning i Taboga blir det. Här är det klarare vatten och aningen varmare. Skönt! Och då är det läge för bottenputsning……

Imorgon återvänder gastarna till sitt. Det vill säga -10 och snödrivor. Ajajaj!