”Civilisation”

19 januari, 2018 at 21:50

Panama: Panama city, Las Brisas

Det här är andra bullar än palmöar med Kuna indianer. Lite svårt att fatta att det bara är dryga 100 km avstånd mellan dessa två världar….och ännu mindre är avståndet till Colon som ju inte heller har mycket gemensamt med Panama city.

Det gäller dock att ta seden dit man kommer och då skall det naturligtvis göras lite storstad. Tur att vi guidas av dom ”unga” på RAN. Hard Rock Hotell har en ”Roof-Top-Bar” med inte allt för krävande klädkod. Långbyxor och hela skor, inte flip flop eller sandaler till ”herrarna”, är inte så lätt att hitta i gömmorna. Men dom blir riktigt civiliserade i den förklädnaden. Lite after shave på det och ingen märker att en riktigt riklig dusch inte har besökts sedan Santa Marta. ”Damerna” har det inte lika svårt att klä ut sig och luktar ändå alltid viol.

Drinken är god och dyr men utsikten är klart värt både förklädnaden och besväret att ta sig dit. Fyra ”bleka” långa människor är inte så vanliga på buss och metro här i stan. Många andra av det slaget tar Taxi.

I övrigt tar det som vanligt lite tid att fatta vad som är uppe och nere på ett nytt ställe. Hur gör man för att åka buss till exempel. Först tar man en taxi in till bussterminalen för att köpa ett metro-buss-kort. Det gäller att ha med sig ett pass. Det var rena slumpen att vi lyckades med just den saken. Ladda kortet med pengar och sedan är det lätt. Blippa när man stiger på och av, kostar 25c per resa. Handla gör man i mer eller mindre gigantiska Malls. En har 1000 affärer och tre food courts under ett och samma tak. Inte riktigt vår grej, det där med mall, har vi kommit på. City gallerian är mer lagom….

Men på håll har storstan ju faktiskt sin egna tjusning, både med regnbåge …..

och by night….

 

Finns det så kallad civilisation så finns det saker att köpa som behövs för att laga, förbättra eller serva båten. Listan är naturligtvis återigen lång. Byta olja och hitta samt köpa ny olja, för senare byten i mer ociviliserade trakter. Lite kärlek till utombordaren som spottar och fräser emellanåt. Seglen behöver ses över och en och annan liten lagning göras. Sprayhooden har tappat all förmåga att hålla vatten utanför sittbrunnen och fönstren är ungefär lika värdelösa. Så nya fönster sys in och hela faderasket impregneras. Som nytt efter en typ tre dagars arbete. Skepparen klättrar runt i masten och byter ut ett och annat samt skruvar dit nya avlastare till spirboms-tamparna. En åra, som är knäckt, får en spjälning. Ett litet segel sätts upp i sovrums-hatchen så att inte bara skepparen får en behagligt vindpust på sig på natten. Ja ni fattar…

 

Arbetet bryts av genom en och annan promenad till olika mål i närheten. Varje gång en landstigning skall genomföras måste först dingybryggan forceras. Förra året fanns här ingen brygga alls utan bara en stege upp för stenskravlet. Inget man försöker sig på med en mjuk dinge och definitivt inget man lämnar dingen vid med tanke på 4-6 meter tidvatten. Nu finns en flytbrygga som på framsidan används av små och större färjor och på baksidan tjänstgör som dingybrygga. Man ligger alltså mellan stenskravlet och flytbryggan och avståndet varierar med tidvattnet. Bryggan är alldeles för kort för alla dingysar så det blir två och tre lager att ta sig över både på väg in och ut. Den egna dingen kan ligga längst ut när man kommer och längst in när man vill lämna och hela utrymmet är fullsmockat med stora och små, hårda och mjuka farkoster. Alltid lite spännande.

Bio museumet på andra sidan Causewayen är ett spektakulärt bygge i många färger och former.

Lekplatsen ute hos oss är ett populärt utflyktsmål för storstadsborna, både dom med och dom utan barn. En stor fontän som är tänkt att leka i är nog barnens favorit.

Den här lille gossen är för söt….

Och ja, vi har sett en sengångare men inte haft någon kamera med just då. Snart bär det av mot Las Perlas för lite bad och snorkling. Det är efterlängtat nu i detta storstadsvattnet.