Varför just den 24?

24 december, 2017 at 16:17

Panama: San Blas; Bahia Nalia, Carti Sugdup, Salardup i Naguardandup Cays, Eastern Lemon Cays

Dom så kallade Christmas Winds har kommit med besked. Det innebär egentligen bara att tradevinden är igång för säsongen och då blåser det en 10-12 m/s mest hela tiden. Ankrat bakom bara ett rev kan det bli lite fladdrigt och även lite guppigt så att man längtar efter lite lä. Eva kommer fram i Carti så vi måste ändå flytta åt det hållet. Det finns en vik in mellan mangroven som ligger i rätt riktning och som ger skydd för både blåst och swell. I guideboken står det ”the hiking is decent”. Det måste ju prövas. Men hur kommer man åt själva landet när det ligger ett brett band med mangrove runt hela viken? Vid närmare observation upptäcker man gångar av olika storlek in i mangroven. På morgonen kommer flera Kunabåtar seglandes, paddlandes eller motrandes och försvinner in i dessa olika hål.

Spännande! Vi väljer det största hålet, då vår dinge inte riktigt liknar en kuna kanot i mått. Gången/kanalen genom mangroven bara fortsätter och fortsätter. Olika landningsplatser syns på vägen men ingen stig att tala om. Till slut bestämmer vi oss för att lägga till och leta rätt på en stig för ”some decent hiking”. Men se, det finns ingen stig utan bara lera som tar slut i ett snår. Ingen hiking alls skulle jag vilja kalla det, men det blir en rolig dingeutflykt med både grundstötningar och perioder av paddling.

På kvällskvisten tar sedan frånvaron av vind ut sin rätt genom desto mer närvaro av bitande flygfän. Trots myggnät från Bauhaus, doftljus och annan antimygg-stank äter dom oss levande. Men mysigt är det under nätet med dom kulörta lamporna.

Här saknas en bild som trots många övertalningsförsök trotsar mot uppladdning….

I Carti Sugdup, där Evas transportörer har sagt att hon kommer att levereras, hittar vi faktiskt ”decent” shopping. Färsk frukt och grönt och lite annat smått och gott i en välsorterad ”affär”. Och mycket riktigt så kommer Eva farandes med en Kunataxibåt och blir levererad direkt till Carpe Mare lite före utsatt tid. Helt otroligt!

Ut på äventyr till nästa snygga ö nu då. Salardup bjuder på krattad sand och möjligheten att gå/vada runt hela ön. Skönt att använda benen litegrann. Här bor en ensam Kuna-kille som ber att få sin mobil laddad och säljer kokosnötter. Han berättar också att han och hans kompisar håller rent från cocodrillos. Det låter ju bra. Då kanske man kan våga sig på en bottenputsning här.

Julafton närmar sig med stormsteg och RAN har redan motat in revir i Eastern Lemon Cays och förslår gemensam hemlagad langustmiddag. Ja visst! Det går bra om ni tar hand om languston så fixar vi bilagor. Efter snabb halvindssegling hittar vi en fin plats precis bredvid RAN och smider planer. Lobster skall införskaffas eller hellre beställas till imorgon, julafton.

Lobstermannen tycker dock bestämt att lobstern kan bo på RAN till dagen efter och invänta sitt öde. Lägg den bara i vatten, inga problem. Framåt eftermiddagen är dock herr och fru lobster ganska trötta och besättningarna bedömmer att dom under rådande omständigheter inte kommer att överleva natten. Lika bra att fira julafton idag istället och äta upp dom så länge dom är färska. Dom var ju dyra ju! Sagt och gjort. Det blir en mycket trevlig lobster-julaftons-middag den 23/12 istället. Det är ingen som märker här. Så nu kan vi ta det lugnt den 24. Skönt!

Med denna stjärna önskar vi er en härlig och fridfull jul 2017!