Palmer och cocodrillos

17 december, 2017 at 19:41

Panama: San Blas; Coco Bandero Cays, Holandes Cays

Nu är vi i Golfo de San Blas, längst västerut i ö kedjan. Här är det lite, lite mer som vanligt. Kartan skall vara en hjälp att förstå hur det här egentligen hänger ihop. Det gula är rev och dom små, små gråa pluttarna är öar. Man ankrar innanför ett rev eller bakom en liten plutt-ö.

Först Coco Banderos. Det är inte så långt från Nargana och där ligger RAN redan och gömmer sig bakom en ö. Tre paradisiska palmöar ligger runt omkring. En kostar 2 dollar att landstiga på, så den undviker vi, men den närmaste duger fint som simma-till-och-promenera-runt-ö. Här finns inga krokodiler sägs det.

Skepparen jobbar en hel del som IT tekniker dessa dagar eftersom vår vädertjänst ”Predict Wind” har skickat ut en uppdatering som inte är helt lätt att få att fungera utan tillgång till vettigt internet. Det blir en del arga mail via satelliten till företaget tills allt är på plats.

Under tiden passar förste köksmaten på att simma och promenera. Det tar kanske 3 minuter att gå runt hela ön, så man får hålla på en stund om man vill få motion. Men man kan väl räkna simningen fram och tillbaka också, eller hur.

Vi mötte SY Felicia, (den danska barnbåten från Bonaire som fick vår badring) på väg upp för ö-kedjan. Vi visste att pappa Kenneth var på väg mot Cartagena och resten av familjen hade flugit hem till Danmark. Någon dag senare får vi ett mess från hans hustru att han har motorproblem och försöker segla tillbaka till Colon. Hjälp erbjuds men då gick seglingen så bra att det inte behövdes. Nästa morgon finns det ett meddelande på San Blas gruppen på FB att en dansk seglare är i nöd, driver mot reven, ingen motor och ingen vind men motström. Efter mycket om och men visar det sig att han har fått hjälp av en annan båt som nu bogserar honom till Coco Banderos där vi ligger. Ojojoj så dramatiskt. Han får hjälp av våra två dingys att slänga ankaret. Som tur är finns precis en sån del som han behöver i Carpe Mares inälvor på ett ställe där vi kan avvara den en stund. Samma eftermiddag är han ship shape och motorn går som en klocka. Snacka om en lycklig dansk. Predict wind gäckar oss inte bara med svårtillgängliga uppdateringar utan också med en mycket märklig prognos. Den ena modellen visar storm inatt, typ 50 knop. Så efter all dramatik med bogsering och ankring utan motor så flyr nu alla fyra, RAN, Carpe Mare, Felicia och den som bogserade in i lä bakom Nargana. Och tror ni det kommer någon storm? Nada! Men det blir fler arga mail till Predict Wind.

 

Nästa anhalt är Holandes Cays längst ut i arkipelagen. Jättefint turkost vatten, fin snorkling och ett maffigt rev utanför. Här kan vi väl stanna några dagar och slappa. Nomad kommer och RAN med. Trevligt.

Såååå turkost i olika nyanser… men här finns en bofast krokodil (cocodrillo på spanska, haha). Hen äter nog bara på natten eller i gryning och skymning, inget att bry sig om…men på kvällen hör vi konstiga ljud bredvid båten…..

Han här är bara fin, ingen fara med honom inte.

 

Och så kommer mola-maker Venancio och visar alla sina hundra molas (dom där som Kuna kvinnorna har som livstycke ni vet). Vilket pillejuckeljobb. Helt otroligt skickligt hantverk. Det blir två stycken som redan har blivit kuddar till salongen. Dom två som ligger på bordet… Tur att sy och tyg avdelningen i båten hade ett fint passande tyg som bakstycke.

 

Nu är det dock dags för lite nya miljöer och fram för allt lite internet. Här ute finns ingen kontakt med världen i övrigt alls. Kul ett tag men lite nya Zoe bilder vill vi ju se.