Sverige i november

1 december, 2017 at 19:42

Sverige/Tyskland; Karlshamn, Karlskrona, Färjestaden, Värmdö, Norrköping, Berlin

 

Efter två helger och en arbetsvecka med ”Zoe bäbisgos”, blir det nu en ”Sverigeturne”. Målet är att passa på att träffa och krama och umgås med så mycket släkt och vänner som det nu är möjligt på tre veckor.

I Karlshamn blir det julmat. Vi kommer ju inte att ha möjlighet till ett riktigt svenskt julbord i San Blas så det är riktigt uppskattat. Återförening med ”över-atlanten-gastarna” och dess hustrur är ett helt perfekt tillfälle att avnjuta det första och enda julbordet. Tack Anna-Lena och Ann-Sofie for making it possible!

Vi har tre veckor men bara två helger….och alla jobbar ju. Inte lätt att planera en turné med maxat innehåll må jag säga. Karlshamn/Karlskrona får klara sig med veckodagar. Lunch med den ena och middag med nästa….och repeat. Det blir intensivt men väldigt trevligt. Tur att den ena i besättningen var här i september redan.

En helg tillbringas på Öland med familjen Nord, inkluderande inspektion av deras nya lägenhet och Öland i november. Dom har också sjöutsikt! Öland är vackert även i november.

Värmdö bjuder på både barmark, frost och 15 cm snö. Allt detta på fyra dagar. Där får vi en vinter i miniformat. Fullt tillräckligt enligt vår smak. Här är det fyra generationer ”släktingar” av olika avlägsenhetsgrader och en trasig värmepanna som tar vår uppmärksamhet. Spännande att få ta del av er vardag storasyster! Vi trodde att pensionärer sitter hemma och tar det lugnt….

Skepparens två söstrar samlas i Norrköping och lyckas samla ihop fyra syskonbarn och sju syskonbarnbarn mellan 2 och 8 år under helgen. Vi som trodde att Karlshamnsbesöket varit intensivt…. På småbarnen märker man hur tiden går. En av dom var bara ”mage” sist vi såg henne och en annan en riktigt liten plutt som vid det här laget pratar engelska.

Som avslut av turnén blir det Berlin med den lilla forskaren. Härligt att umgås och se lite grann hur livet i Berlin ter sig. Världens godaste falafel finns att köpa här!

På väg hem till Carpe-Mare lär vi oss något nytt. Vissa saker är dyrare att lära sig än andra. Den här är en av dom mindre prisvärda lärdomarna: På väg hem till familjen hade vi bokat Cartagena-Amsterdam-Berlin tur och retur, för att vi trodde att det nog skulle vara bra timing att inte komma allt för tidigt till lilla nybakade familjen i Malmö. Nu kom ju lilla Zoe 10 dagar tidigare och Miriam i Berlin var inte svårövertalad att träffas i Malmö och Zoe-gosa en helg istället för att vi skulle komma till Berlin. Sagt och gjort så hittade vi ett flyg från Amsterdam till Köpenhamn och skippade delflyget Amsterdam-Berlin. Vi informerade KLM-transferdesken i Amsterdam och mötte inga hinder. På väg hem till Carpe Mare nu, så gick det inte att checka in på nätet. Nåja det kan ju alltid hända… På flygplatsen Tegel gick det inte att checka in i automaten och väl vid ticket-disken fick vi veta att hela flyget hade avbokats eftersom vi inte utnyttjade Amsterdam-Berlin delen. Holy shit! Det kostade 250 euro gånger två att ”tillbakaboka” till våra gamla biljetter och vi hade ”tur..!” att det fanns platser kvar på flyget. Ojojoj! Reklamationen är inlämnad till KLM men det är väl tveksamt om vi kommer att se något av dom pengarna igen.

Sensmoral: Man måste använda sambokade biljetter konsekutivt annars förfaller hela resterande biljett! Fattar inte varför, men så är det tydligen!

Utöver denna lilla motgång hade hotellet i Cartagena noterat fel datum för vår bokning så dom hade ingen plats till oss. Då tar vi väl bussen till Santa Marta direkt på kvällen istället, utan att övernatta. En timme ut ur stan till bussterminalen och sedan ska färden ta fyra timmar. Så midnatt i Santa Marta är planen. Vi blir stående bakom en olycka eller liknande i dryga två timmar. 02.30 lokal tid är vi framme vid Carpe Mare efter 30 timmars resa. Här är allt i sin ordning. Inget mögel eller andra missförhållanden. Skönt att vara hemma!

Tack alla som bjöd på mat och husrum 🙂