Cartagena de Indias

9 november, 2017 at 18:10

Colombia; Cartagena de Indias

På väg ”hem” till Svearike görs ett nedslag i Cartagena de Indias. Flyget är billigare härifrån än från Santa Marta och Cartagena skulle ju ändå besökas. Transportmedlet är buss i 4 timmar. På vägen passerar man en del områden där den enormt enkla levnadstandarten är väldigt tydlig. Landskapet är präglat av ett floddelta, väldigt platt och nu i regnperioden väldigt blött. Vägen är på sina ställen byggd på en upphöjd vall men bostäderna ligger nedanför och är delvis på samma höjd som lervällingen från regn och flod. Man passerar också turiststaden Rodadero som ser ut som södra Spanien ungefär. Höghus med semesterlägenheter och Hotell. Framme i Cartagena hittar vi första vårt lilla Hotell ”Casa Venita”, mycket trevligt och prisvärt. Gamla stan är välkänd för sina fina små gränder med vackra balkonger och sniderier. Allt dekorerat med grönska och blommor. Hit kommer också kryssningsfartyg så det har lagts en del energi på att fixa till, rusta upp och renovera dom gamla husen och gränderna. Och det har man verkligen lyckats med. Man kan promenerar runt ganska länge och bara njuta av allt det vackra. En regnskur driver in oss på ett cafe där det nog serveras Colombias dyraste öl. 10 000 pesos! Men vad gör man inte för att få sitta under ett parasoll.

Cartagena var på den tiden en av dom städerna där inkvisitionen bedrevs i stor skala. Det finns ett museum om detta där man dock inte visar tortyrmetoderna längre. Dom delarna av utställningen togs bort inför ett besök av påven….

Strax utanför gamla staden ligger stadsdelen Getsemani.  Här har man satsat på Street-Art delvis med syftet att förena dom väldigt olika invånarna i en gemensam aktivitet som främjar stadsdelens värde. Här poppar det upp små hotell och restauranger, ofta ägda och drivna av inflyttade personer. För inte alls länge sedan var denna delen av staden väldigt fattig och kriminaliteten hög. Idag är det nästan trevligare än gamla stan, inte lika välputsat men mera genuint. Casa Venita ligger i Getsemani.

Ett stenkast därifrån ligger hamnen och Boca Grande med alla  stora hotell. Enligt taxichaufören är hela höghusområdet bara hotell och semesterlägenheter. En helt annan värld än resten av Cartagena.

Skepparen vill gärna bli klippt innan vi skall visa oss i civilisationen. Det är faktiskt väldigt lätt att genomföra. Lite här och där finns en peluqueria där det sitter några personer och snackar med varandra. Om man frågar så visar det sig att en eller flera av dessa är frisörer och att det bara är att sätta sig i en av stolarna så får man en klippning. Kostnad: 15 SEK ungefär! Denna lilla tjej hade fått hjälp med sin Halloween-utstursel på salongen. Riktigt snyggt!

Svearike och bäbisgos nästa….