Att göra affärer i Colombia

28 oktober, 2017 at 22:12

Colombia; Santa Marta; Tayrona, Playa Gairaca

Efter Tayrona hiken behövs det lite återhämtning. Tiden flyger fram och dagarna är stekheta i Santa Marta vilket gör att aktivitetsgraden helst är väldigt låg. Det ska ju fixas massa saker innan hemfärd och barnbarnsgos. Jag kommer inte ihåg om jag berättade att generatorn la av i samband med insegling till Santa Marta. Skepparen har satt dit reserven och med mycket mod beställt en ny från tysklandet. Viktigt att det står ”Yacht in transit” med stora bokstäver på paketet annars kan vad som helst hända. Få nu se om den kommer fram innan vi vill segla vidare om en dryg månad. Den gamla generatorn kanske går att rädda den också tänker skepparen. Ska man laga något som annars bara byts ut, så är man ju rätt här i Colombia. Google hänvisar till en adress som visar sig vara ett hål i väggen i anslutning till ett laga-bilar-hörn. Där finns han-som-lagar-allt men inte pratar ett ord engelska och väldigt colombiansk spanska. Lite som skånska för en norrlänning. I alla fall kan han kontrollera vad som är fel och när vi några timmar senare kommer tillbaka så har han en plan. Byta två delar för kostnad typ 500 SEK. Deal! Vi hämtar på fredag. Gasol vill vi fylla på också. Tillsammans med Tom från Nomad tas en Taxi till ett ställe med medicinska gaser. Jadå dom kan fylla både våra europeiska och hans amerikanska flaskor. Färdigt på onsdag! Skjortorna med brodyr skulle hämtas på måndag klockan 17. Inte färdigt klockan 16.30 när vi ändå hade vägarna förbi. Ok, en öl i ett litet hak i ett hörn i närheten så går det lätt att fördriva en halvtimme. När vi sedan dyker upp klockan 17.15 så har dom precis börjat jobba på det. Ok, vi hämtar även detta på fredag dådå.

För tisdag till fredag åker vi till Tayrona nationalpark och lägger oss i en av vikarna där. Frisk luft och vatten att bada i är riktigt efterlängtat. Här fläktar det skönt och vattnet är rent och faktiskt trots regnperiod hyfsat klart. Vilken gudomlig känsla att kasta sig i från båten och simma några varv.

Här bor två eller tre fiskargubbar. Den ena kommer paddlandes i en en stockkanot och vittjar sin bur av något slag.

En annan dag har han tvättdag….

Här bor också någon som åker ut och fiskar då och då och han hade också tvättdag på torsdag…

Även i viken jobbas det dock hårt på Carpe Mare. Hela båten skall städas och förberedas för att lämnas en månad i tropisk värme utan att det sedan växer mögel överallt. Städa en halvtimma, bada en stund som nedkylning, repeat. Skepparen försöker också det där med undervattenslim på den packningen som blev fel i rodret. Nja, vi får väl se hur länge det håller.

Väl tillbaka i Marina Santa Marta på fredag skall ju alla grejer vara färdiga och hämtas, eller hur? Promenad till skjortbroderaren. Japp, klart! Taxi till gasolen, i en taxi vars motor lägger av så fort han inte gasar för fullt. Och gasolen är inte klar, kommer på eftermiddagen….skepparen ser förtvivlat ut och damen i receptionen erbjuder att leverera flaskorna till marinan senast lördag morgon. Dom kommer faktiskt fram lördag eftermiddag! Generatorn är också klar för avhämtning och han-som-lagar-allt undrar om vi har något annat som behöver lagas och ser glad ut. Har vi betalat för mycket mån tro? Paketet med den nya generatorn har enligt DHL tracking kommit till Colombia men sedan är resten luddig. Kelly i marinareceptionen kommer att ringa och forska på måndag.

Jollen städas och viks ihop och stuvas ner. Där finns det två golvbrädor som behöver lagas eller bytas ut….

Logistiken för besöket i norden är färdigarbetad, alla längre resor mellan destinationerna bokade och dom som skall besökas har förvarnats. Det blir Malmö (med liten avstickare för skepparen)-Karlshamn-Karlskrona-Färjestaden-Värmdö- Norrköping-Berlin…