”A walk in the park”

21 oktober, 2017 at 16:46

Colombia; Santa Marta, Tayrona national park

I Santa Marta, Colombia går man omkring på stan och förundras över hur billigt frukt och grönt kan vara och vad man allt kan fritera. Det finns bollar, längder, kuvertliknande och allsköns andra empanadas. Innehållet varierar också vitt och brett. Det är bra färdkost för vandringar i regnskogen där det är oklart om och när det finns något ätbart att köpa. Mycket kalorier på liten yta!

Många som turistar här i trakten ger sig in på djungelhiken till ”Ciudad Perdida” den förlorade staden. Det innebär en vandring på 4-6 dagar, beroende på hur långa dagsettapper man vill göra. Övernattning i hängmatta eller liknande i ett läger där myggtätheten är hög till en kostnad av 300 USD. Efter Minca förra veckan med liknande vandring EN dag och kortare etapper före och efter, står det klart att Carpe Mares besättning avstår från denna fysiska aktivitet. Det skulle dock vara roligt att få se något liknande som den förlorade staden. Det är faktiskt möjligt att göra, nämligen inne i den närbelägna nationalparken Tayrona.

Här köps det två fisk- och två kyckling-empanadas till denna hike.

Sedan promeneras det tvärs genom centrum till busshållplatsen. Bussen är skållhet när den står still men kör sedan med öppna dörrar vilket ger en välkommen fläkt. Nedan en bild tagen genom bussens framruta för att förmedla intrycket av kaotisk trafik. Tutar man så går det nog fortare är grundinställningen.

Vårt sällskap väljer att gå in i parken på den mindre kända vägen via Calabazo. El Pueblito heter målet för dagens promenad. 5 km in och 5 km ut med ca 200 m stigning. Helt ok tänker vi och våra vänner på RAN samt Sebastian från den fransk/finska catamaranen.

Alla ser spänstiga och förväntansfulla ut. Youtubarna har fullt upp med dokumentation med dubbla kameror.

Naturen är en fantastisk konstnär på sina ställen. Här en applikation av klätterväxter på trädstam….

Plötsligt kommer en riktigt stor tjur vandrandes runt hörnet. I släptåg har han två hundar och en liten gubbe som mycket bestämd viftar undan vårt sällskap från stigen. Oklart om tjuren skulle ha blivit rädd för oss och vänt på klacken eller anfallit. Ingen ide att utröna i vilket fall som helst…

Den här grodan tror vi är en Pilgiftsgroda, ganska giftig med andra ord. Han gör dock som tur är inga ansatser till att anfalla.

Ödlan med den illblåa svansen är också något nytt….

På något vis räknar dom nog kilometerna på ett annat vis här. Efter en 2½-3 timmars vandring i uppförsbacke och 30 grader dyker en sten med inristade ansikten upp. Skepparen är bra lik. Alla är helt genomsvettiga och vattenreserverna är uppdruckna. Empanadasarna kommer väl till pass nu och vatten finns att köpa i en liten bod där en indiankille i traditionell dräkt sitter och fipplar på mobilen. Lilla friluftsmuseet ”El Pueblito” är imponerande. Framför allt alla ”gator” och stigar som är stenlagda både i byn och runtomkring. Vilket slit det måste ha varit. Runt om i regnskogen finns det fortfarande byar med ursprungsbefolkning som lever enligt gamla seder och traditioner. Några av dom möter vi på stigen. Enligt vad vi har läst så vill dom inte fotograferas, så vi låter bli.

Vid den lilla bäcken vid byn bor den här helt gigantiska spindeln. Hen kom simmandes på vattnet säger Sebastian. Uhhh!

Ett svenskt/irländsk par som är på väg åt samma håll som vi, planerar att gå ner till Cabo San Juan och ut den andra vägen längs med stränderna. 1-1½ timme ner över stora stenbumlingar, ½ timme till nästa strand och sedan ca 2 timmar till bussen som tar en ut ur parken….. Ok då, vi kör väl på det vi med. Det är ju roligare än att gå tillbaka samma väg. Klockan är lunch och parken stängs vid 17 så det går nog om takten ökas lite.

Sagt och gjort. ”Vägen” från Peublito till San Juan är väldigt annorlunda och mycket vacker. ”Över stock och över sten” passar nog bra som beskrivning. Det känns bra att gå nerför här istället för uppför vilket på sina ställen känns näst intill omöjligt om man inte har många apgener. Apropå apor. Finns det monster i regnskogen som vrålar med mörk basröst så man får kalla kårar? Nej det är vrålapor. Kul namn eller hur? Men när man hör dom så fattar man varför dom har fått namnet. Dom visar sig inte men hörs mycket bra. Coolt!

På vägen måste man vada genom små bäckar lite då och då. Killarna i sällskapet kör då alltid ”wet T-shirt competition” efter att ha vridit ur en dränkt T-shirt över huvudet. Undertecknad lägger sig helt sonika raklång i bäcken för att få ner temperaturen. Jätteskönt att gå vidare i helblöta kläder.

I Cabo San Juan blir det mera befolkat. Hit kommer många hikandes från andra hållet för att övernatta i tält eller hängmattor. Mycket backpackers. Fin strand med stora stenformationer runtikring som påminner oss om Seychellerna. Ett bad i grumsigt saltvatten. I regnperioden är havet inte särskilt klart här. En kopp kaffe och off we go!

Vägen ut är låååång och benen blir kortare och kortare men dom här små rackarna väcker liv i det trötta vandringsgänget. Kapucinerapor är det. Jättesöta!

Och sedan alldeles på slutet när alla är jättetrötta så snubblar vi över en liten flock med rödbruna fluffsiga ganska stora apor. Dom är helt tysta men när vi senare googlar på det så är detta ju faktiskt vrålapor. Coolt igen!

Buss ut ur parken och buss med aircondition in till Santa Marta. Inte skönt i blöta kläder…. och sist får det faktiskt bli taxi ner till Marinan. Går det att få in 5 personer varav tre storvuxna karlar i en liten fjuttig gul colombiansk Taxi utöver Taxichauffören? Ett rungande JA på det! Det blev 7 timmars hike med ca 200 meter upp och 400 meter ner men bara 15 km lång. Den känns i benen och fötterna dagen efter kan jag meddela.

 

Det andra man med fördel kan göra här i Colombia är köpa mycket prisvärda tjänster. Tryck på T-shirt för 3000 COP = 8,30 SEK stycket är ett exempel. Lämnas in på morgonen i ett ”hål i väggen” där dom använder sig av den gamla hederliga screentryck metoden dock efter originalfil på USB. Mycket bra kombo! På samma gata finns broderare som fixar dit en logo på en skjorta för 5000 pesos. Dom hämtar vi på måndag. Spännande!