Caribbean goes Disneyland

7 oktober, 2017 at 15:06

ABC; Aruba, Airport anchorage

Efter tåg till Malmö, sängplats hos sonen, Taxi till stationen klockan 3 på morgonen, tåg över sundet, flyg till Amsterdam, flyg till Curacao, buss till Willemstad och buss till Spanish Water, typ 21 timmar senare, är nu äntligen besättningen återförenad på Carpe Mare. Såååå skönt! En dags aklimatisering och återgång till båtrutiner behövs innan resan går vidare. Grannarna här och gamla grannar på Bonaire är också i startgroparna för fortsatt segling till Aruba. En gång till tas bussen in till stan för utklarering på customs och immigration. Samtidigt försöker vi göra av med alla Floriner som den lokala valutan heter. Bra att den flytande marknaden (venezuelanska båtar som säljer grönsaker och frukt) ligger på vägen tillbaka till bussen. Det blir tre kassar frukt och grönt!

På kvällen strax innan solnedgång åker ankaret upp. Det blir en nattsegling till Aruba då avståndet är sådant att man inte klarar det på 12 timmar, så vill man starta och komma fram i dagsljus får det bli genom natten. Fint månljus och lätta vindar. Härligt. Bra med jetlaggad besättningsfru som lätt kan somna klockan 7 på kvällen och är ganska pigg vid midnatt.

I Aruba är inklareringen lite annorlunda. Man beordras att lägga till vid en speciell kaj och alla myndighetspersoner kommer körandes i olika bilar. Papper skall fyllas i, bilen kör iväg för att ta kopia på pappren och passen, 3-4 customs-personer stövlar igenom båten och lyfter lite här och var på en madrass, det kallas inspektion?? Immigration mannen glömmer bort oss ett tag men kommer till slut 2-3 timmar senare och ber om ursäkt. Nåja…

Airport anchorage ligger som namnet antyder vid flygplatsen och är väl den enda vettiga ankringen som ger lite skydd och är nära stan Oranjestad. Man kan som alternativ lägga sig i marinan tillhörande Renaicanse Resort vilket ger en tillgång till alla resort faciliteter. Till resorten tillhör också den mycket omskrivna ”Flamingo Beach”. Den ligger utanför airport ankringen på en ö, är helt konstgord och ingärdat så den inte blåser bort och där spatserar 2-3 flamingos runt bland badgästerna. Barn och husdjur är förbjudna. På övriga Aruba stränder finns inga flamingos. Är man inte gäst på Renaicanse Resort får man, om man har tur och hotellet inte är fullt, köpa en dagstur dit för det facila priset på 100 USD. Nja, vi har nog sett Flamingos förr.

Promenad in till Oranjestad får det bli. Och här är rent, inga sopor på gator och i naturen! Intrycket är ”Caribbean goes Disneyland”. Very american, very much shopping, KFC och Dunkin’ Donuts och färgglada hus. En välmående ö verkar det som.

Stranden vid airport anchorage med många skuggande träd. Här badar lokalbefolkningen verkar det som.

Lite mangrove på stranden….

…med pippifågel som gömmer sig.

Pelle och hans vänner är också här. Alltid lika coola!

Och så en passande snygg solnedgång med rosa moln över Oranjestad …

…och RAN framför orange himmel.

Turisterna finns på den låååånga stranden på öns nordligaste spets. Att ankra där är bara möjligt i lugnt väder. Tropical storm Nate som just nu härjar runt på Nicaragua och Honduras gör att det är jättekonstiga vindar här. Syd sydväst istället för ostligt som det brukar vara. Ingen bra förutsättning för ankring på hotellstränderna med andra ord.

Vi drar vidare till Colombia istället…..